Venezuela je i dalje u dubokoj krizi, Guaido priča o novoj vojnoj intervenciji

Juan Guaidó Foto: EPA

VOJNO rješenje krize u Venezueli i dalje je opcija za okončanje političke krize, osobito ako predsjednik Nicolás Maduro nastavi ubijati prosvjednike, kaže vođa opozicije Juan Guaidó, javlja BBC

Guaidó navodi da je u prosvjedima u Venezueli do sada ubijena 171 osoba. 

Proces vojne tranzicije

Vođa opozicije spominje nekoliko mogućih rješenja krize u zemlji. Jedno od rješenja, prema njemu, uspostava je vojne tranzicije koja će potpuno dovesti do slobodnih izbora. Taj proces Guaidó uspoređuje s tranzicijskim procesom koji se u zemlji dogodio nakon što je 1958. godine s vlasti srušen diktator Marcos Pérez Jiménez. Tada je vojska zemljom upravljala devet mjeseci prije negoli su provedeni slobodni izbori.

Upotreba vojne sile  

Guaidó koji je neuspješno pokušao ukloniti Maduru s vlasti u travnju navodi da je u zemlji i dalje jak pokret koji podržava promjene. Iako je opozicionar Guaidó priznat kao privremeni vođa u više od 50 zemalja, među kojima je SAD-e, kao i većina zemalja Latinske Amerike, predsjednik Maduro je zadržao potporu većine vojnih i važnih saveznika poput Kine i Rusije. Prema svemu sudeći više je opcija za rješenje krize, ali upotreba vojne sile je vrlo moguća, osobito ako Maduro nastavi s politikom represije, kaže Guaido.

 

Pročitajte više