Venezuelska oporba skupila 600.000 potpisa za organiziranje referenduma protiv predsjednika Madura

Foto: Hina

VENEZUELSKA oporba je već prikupila 600.000 potpisa, triput više od 200.000 potrebnih za pokretanje prve faze postupka raspisivanja referenduma za opoziv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, rekao je u četvrtak oporbeni čelnik.

"Prikupili smo triput više potpisa nego što je potrebno za pokretanje prve faze referenduma za opoziv. Neslužbeni brojevi (...) govore o više od 600.000 potpisa prikupljenih samo jučer", rekao je novinarima Enrique Marquez, potpredsjednik parlamenta.

"To je velik broj ako se uzme u obzir da CNE (izborne vlasti) traže nešto manje od 200.000", dodao je.

Državno izborno vijeće (CNE) odobrilo je u utorak oporbi da prikuplja potpise za pokretanje referenduma za opoziv predsjednika - treba joj 195.721 potpis ili 1 posto birača za pokretanje prve etape.

Ta se etapa treba završiti za 30 dana, kada je treba potvrditi CNE kako bi se pristupilo drugoj fazi: prikupljanju četiriju milijuna potpisa za organiziranje referenduma koji bi se mogao održati već krajem studenog, drži oporba.

Na kraju treba premašiti broj glasova koje je 2014. osvojio Nicolas Maduro (7.587.532) kako bi ga se primoralo na odlazak.

Maduro je u srijedu navečer ocijenio da "ništa od onoga što oporba trenutačno čini nije politički održivo, revolucija će se ovdje nastaviti i ovaj predsjednik će ostati barem do 2018."

Venezuela je zapala u duboku političku krizu nakon pobjede oporbe na parlamentarnim izborima u prosincu, prvi put nakon 1999. Opetovane blokade institucija vlade, međusobno blokiranje vlade koju vodi Maduro i parlamenta koji kontrolira oporba prati duboka gospodarska i energetska kriza u toj zemlji bogatoj naftom koju pritišće pad cijene sirove nafte. 

Pročitajte više