Vera Babić: Rigidan sustav plaća u Hrvatskoj treba mijenjati

DRŽAVNA tajnica za rad u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić izrazila je uvjerenje da će u sklopu važnih reformi pred kojima se Hrvatska nalazi trebati reformirati i postojeći "rigidan sustav plaća", te uvesti standard "jednake plaće za jednaki rad".

Babić je u izjavi za Hinu opovrgnula napise nekih medija da je na nedavnoj tribini o zapošljavanju žena najavila ukidanje instituta "minulog rada", pojasnivši da je iznosila osobna stajališta u vezi sa smjernicama ili razvojnim pravcima koji se mogu očekivati na području rada i zapošljavanja, kako radi prilagodbe Europskoj uniji (EU), tako i radi ozbiljnog rješavanja problema nezaposlenosti.

Vera Babić ističe da naš sustav plaća općenito, a napose u državnoj i javnoj upravi, slijedi davno naslijeđenu strukturu uravnilovke, s uvriježenim parametrima: osnovica pomnožena s plaćom plus naknade.

Tako nefleksibilna struktura ukazuje da su plaće najmanje vezane uz rezultate rada i nema inovativnih rješenja za nagrađivanje poput bonusa ili timske plaće.

Kod takvog stanja stvari, upozorava Babić, postoji i problem neprepoznavanja diskriminacije, odnosno nepoštivanje standarda jednakih plaća za jednaki rad.

To se osobito manifestira kod različitih dodataka na tzv. senioritet zbog kojih će, bez da je riječ o boljem rezultatu rada, osobe na potpuno istim poslovima i s potpuno istim radnim učinkom imati različite plaće.

To pogađa mlade ljude, ali i žene koje zbog obiteljskih obveza (korištenje porodnog dopusta) imaju manje staža.

Događa se tako da mladi zaposlenik za isti posao dobiva i 30 posto manju plaću od starijeg kolege jer mu postojeći sustav plaća ne omogućuje nagrađivanje.

"Nije riječ o tome da autonomnom regulativom kao što su kolektivni ugovori ne bude uređeno i pitanje tzv. vjernosti poslodavcu, ali je problem što se to ugrađuje u strukturu plaće koja mora odgovarati standardu o jednakoj plaći za jednaki rad", napominje Babić.

Što se tiče primjene standarda EU-a, Babić ističe da se Europska komisija ne bi upuštala u pojedinačne institute, napose one uređene kolektivnim ugovorima. No, obveza je Hrvatske da profesionalizira državnu i javnu uprave, a to uključuje i razmišljanja o novom sustavu plaća koji će biti fleksibilan i motivirajući, koji će poticati kvalitetu i visoku razinu profesionalnih znanja i vještina.

Kod sadašnjeg stanja stvari, napose tako rigidnog sustava plaća, iluzorno je očekivati uspjeh u reformi državne i javne uprave, smatra Vera Babić.

Stoga sam uvjerena da će ubuduće sustav plaća biti fleksibilniji i usmjeren na rezultate rada kao temeljni kriterij, ističe državna tajnica.


Pročitajte više