Vermeer i Velazquez u Pradu

U MUZEJU Prado od utorka će zajedno biti izloženi Vermeerov "Slikar u ateljeu" i Velazquezove "Dvorske gospođice", slike flamanskog i španjolskog majstora koje su nastale gotovo u isto vrijeme, a prikazuju autore za slikarskim stalkom.

Da bi omogućio to sučeljavanje, Muzej povijesti umjetnosti iz Beča produljio je posudbu "Slikara u ateljeu", jednog od devet djela Vermeera van Delfta (1632.-1675.) koja su se u Pradu mogla vidjeti u sklopu izložbe "Vermeer i nizozemski interijer", završene u nedjelju.

Od 19. veljače do 18. svibnja "Vermeer i nizozemski interijer" privukao je 254.570 posjetitelja, a izložena je bila gotovo trećina djela majstora iz Delfta čije se stvaralaštvo procjenjuje na 35 slika, uz djela nizozemskih slikara Gerarda Doua, Gerarda Ter Bosha, Jana Steena, Pietera de Hoocha, Gabriela Metsua, Fransa van Mierisa, Nicolasa Maesa i Emmanuela de Wittea.

Zajednička izložba "Slikara u ateljeu" i "Dvorskih gospođica" Diega Velazqueza (1599.-1660.), dvaju djela koja su kulturalno vrlo bliska a čiji se autori nikada nisu susreli, trajat će do 26. svibnja.

Pročitajte više