Vesna Škare Ožbolt u srijedu u Den Haagu predaje jamstva za Čermaka i Markača

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, u pratnji glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i pomoćnika ministrice za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima Jakšom Muljačićem, otputovat će u srijedu u Den Haag i posjetiti Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) radi davanja usmenih jamstava hrvatske Vlade potrebnih za privremeno puštanje na slobodu generala Mladena Markača i Ivana Čermaka, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo pravosuđa.

Škare Ožbolt će ujedno službeno posjetiti ICTY i sastati se s njegovim predsjednikom Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte. Glavna tema tih razgovora trebala bi biti mogućnost transfera suđenja počiniteljima ratnih zločina u Republici Hrvatskoj, a u okviru završne strategije rada Suda.

Hrvatska ministrica pravosuđa upoznat će sugovornike o organiziranju posebnih seminara i edukacije sudaca, odvjetnika i drugih kako bi se odgovorilo potrebnim međunarodnim standardima vezanima za suđenje ratnim zločinima u Hrvatskoj.

Prigodom posjeta Haagu, Škare Ožbolt će s predstavnicima Suda razgovarati i o drugim relevantnim pitanjima odnosa Haaškog tribunala i Republike Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više