Video - Hakeri pazite: Obama američki cyberspace proglasio nacionalnim strateškim interesom

AMERIČKI predsjednik Barack Obama danas je najavio planove zaštite američke digitalne infrastrukture, odnosno američkog cyberspacea.

Bijela kuća će tako po prvi put dobiti ured za virtualnu sigurnost, a Obama će osobno imenovati novog "virtualnog cara", prenosi BBC. Istaknuo je kako su hakeri posljednjih godina kompromitirali računalne mreže brojnih vojnih i državnih tijela.

Usporedno s Bijelom kućom i Obaminom inicijativom, Pentagon bi trebao uspostaviti novu vojnu komandu za cyberspace, no Obama nije komentirao planove Pentagona u vezi s tim. Ipak, od njega se očekuje potpis na tajnoj odredbi, kojom bi se omogućilo uspostavljanje spomenute komande tijekom narednih tjedana.

Zaštita sa cjelokupan američki hardware i software

Tijekom konferencije za tisak, Obami je izletjelo kako Bijela kuća tijesno surađuje s CIA-om, no brzo se ispravio pa je kazao kako su u ostvarivanje zaštite američkih računalnih agencija uključeni FBI te američke tajne službe.

U sustav zaštite bit će uključen sav hardware i software u SAD-u, rekao je Obama, od privatnog korisnika, do korporacija.

"Prepoznavanje prijetnji američkoj računalnoj mreži, u njezinoj cijelosti, bit će najveći izazov od svih pred nama u 21. stoljeću", rekao je Obama i dodao kako će se odsad cjelokupna računalna mreža tretirati kao što bi i trebala, kao dio strateška američka interesna zona i područje od vitalnog državnog interesa.

B.V.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više