VIDEO I ruski nosač zrakoplova uključio se u bombardiranje već razrušenog Alepa

Foto: FAH

ZRAKOPLOVNI sirijskog i ruskog režima čitavu su proteklu noć bombardirali pobunjenički sektor u Alepu te pokrajinu Idlib, dan nakon ruske najave nove vojne ofenzive, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Ruski vojni zrakoplovi su čitavu noć gađali nekoliko područja u Idlibu", pokrajini na sjeverozapadu Sirije koju kontrolira koalicija pobunjenika i džihadista, rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, ravnatelj SOHR-a.

"Istodobno, režimske zračne snage su bombardirale istočne četvrt Alepa", drugog po veličini sirijskog grada podijeljenog na vladine i pobunjeničke sektore.

Nakon jednomjesečne stanke, režim Bašara al Asada nastavio je u utorak bombardirati pobunjenički sektor nekadašnje sirijske gospodarske prijestolnice, istog dana kada je Moskva najavila novu ofenzivu, službeno protiv džihadista u Idlibu i u Homsu.
 

 

"Golemi val bombi"

Kako izvještava Al Jazeera, barem devet četvrti u istočnom Alepu našlo se pod intenzivnim udarima koje je jedan pripadnik civilne zaštite, tzv. Bijelih kaciga, opisao kao "golemi val bombi". On i ostali spasitelji nisu bili u mogućnosti izići na teren jer jer bombardiranje trajalo neprekinuto.

Stanovnici devastiranog grada javljaju o kaosu i metežu na ulicama, "tamo gdje ulice još postoje". Četvrti su uvelike izolirane međusobno zbog cesta koje su uništene i zakrčene ruševinama. Udari su bili najjači u sjevernom dijelu grada, odakle aktivisti očekuju da će kopnena ofenziva krenuti.

Moskva već više od godinu dana vodi operaciju potpore snagama predsjednika Bašara al Asada. Ministar obrane Sergej Šojgu ponosno je objavio da se i jedini ruski nosač zrakoplova uključio u "protueterorističke" operacije: "Prvi put u našoj pomorskoj povijesti, nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov uključio se u borbu".

Osim zračnih udara, Alep i Idlib pogođeni su i balističkim raketama s ruskih ratnih brodova. U Alepu je poginulo najmanje 10 ljudi, javlja SOHR.

Washington koji pak podupire takozvanu umjerenu pobunu i nerijetko je optuživao Moskvu da pod izlikom borbe s džihadistima gađa proturežimske pobunjenike, osudio je te zračne udare za koje, rekao je, "nema opravdanja". Moskva je reagirala osudivši "govor" utemeljen na "lažima".

Alep je strateški važan i režimu i pobunjenicima koji od 2011. vode rat u kojemu je izginulo više od 300.000 ljudi, prouzročivši najtežu humanitarnu krizu od Drugog svjetskog rata. U njegovoj opsadi sudjeluje Sirijska arapska vojska, ruske zračne snage, Iranska revolucionarna garda, libanonski Hezbolah i iračke šijitske milicije.

Pročitajte više