VIDEO Izvanredna presica Banožića: Saznao sam za letjelicu nakon pada. Pustimo sad to

Screenshot: Index

NA zagrebačkom Jarunu srušila se bespilotna letjelica. Nešto iza 23 sata u velikom dijelu grada čuo se glasan prasak. Ubrzo se otkrilo kako je na Jarunskoj cesti, kod Studentskog doma Stjepan Radić, nešto udarilo u zemlju i stvorilo veliki krater. 

Vlada je objavila da se radi o letjelici ruske proizvodnje koja je u Zagreb stigla preko mađarskog zračnog prostora.

Jutros je održan sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost. Uskoro se očekuju detalji. Ministar obrane Mario Banožić održao je izvanrednu konferenciju za novinare.

"Zatvorili smo cijeli prostor, reagirala je i vojna policija", rekao je Banožić. "U suradnji smo s NATO-om i susjednim državama. S tim ciljem od jutros krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se krim istraživanje, imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice", rekao je.

"U suradnji s NATO-om imamo intenzivnu komunikaciju. Razgovarao sam s ministrima obrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije koje imamo. Letjelica je ušla u 22:57, došla je od strane Mađarske, zadržala se 7 minuta i kretala brzinom od 700 km/h.

Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Hrvatsku, ne trebamo biti u strahu. NATO i domovinska sigurnost rade na slučaju", dodao je Banožić.

Hranj: Hrvatska ima protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja

Obratio se načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj.

 

"Incident je ozbiljan. Predstoji ozbiljna, intenzivna istraga. Analiziramo parametre leta kako bismo otkrili o čemu se radi", rekao je Hranj.

"Ne možemo u ovom trenutku reći čije su letjelice, to su relativno staromodne letjelice, bile su korištene u Sovjetskom Savezu. Bez detaljne analize ne mogu reći ni je li doletjela iz Ukrajine", dodao je.

Na upit što je poduzeto, kaže: "Hrvatska ima protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja. U planu je intenzivna modernizacija, to nam je broj jedan na listi prioriteta", rekao je.

Banožić: Postoje saznanja iz koje je zemlje došla letjelica

"Postoje saznanja iz koje je zemlje došla letjelica. Kad napravimo detaljnu analizu, moći ćemo povezati cijeli proces. Moj razgovor s Mađarskom išao je u pravcu da doznamo kako je letjelica prošla kroz njihov prostor", rekao je Banožić.

"Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao. Odmah jučer smo zaključili o kojoj letjelici je riječ. Podsjetit ću vas i na nabavu Rafalea", nastavlja Banožić.

"Sustav nije zakazao", uvjerava Banožić. "Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji je točno snimio. Mi imamo radarski sustav, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sustav NATO-a. Još danas imamo sastanke pa ćemo vidjeti što se dogodilo u Mađarskoj. Imamo podatke o ruti, ali moramo provjeriti te podatke s drugim državama", rekao je.

"Sad se javljaju različiti scenariji, ali građani trebaju imati povjerenje u vojsku. Možemo postavljati razne teze, ja sam ih od jučer imao barem deset. Moramo usporediti signale radarskih sustava, je li trebalo biti izdano upozorenje ili se radilo o skupljanju podataka... To su sad teorije koje mogu samo uznemiriti javnost", kaže i dodaje: "Mi imamo i svoju analizu i dosad smo jasno pokazali da se propusti mogu dogoditi, ali sankcije moraju postojati."

"Mi moramo, ljudi, biti svjesni da od sinoć, od kad smo počeli prikupljati dijelovi letjelice... Ti podaci su jako interesantni za nas. Javnost u ovom trenutku može biti sigurna", zaključio je.

"Nadam se da se ovo više neće ponoviti, ovo nam je upozorenje"

"Posade na radarskim sustavima su uvijek na visokom stupnju spremnosti, kao i protuzračna obrana. Imamo protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja i to nam je glavni prioritet", ponovio je Banožić.

"20 godina nije bilo adekvatnog ulaganja u vojsku. Sad smo riješili Rafalee, Bradleyje... Ovom dinamikom mi smo došli do naših ciljeva", kaže.

"Nadam se da se ovo više neće ponoviti, ovo nam je upozorenje. Moramo vidjeti koja su poboljšanja hitna i kako drugi put biti bolji. Meni je to ozbiljan incident", rekao je Hranj. "MiG-ovi nisu podignuti", dodao je Hranj. Odbio je odgovoriti na pitanje kako bi "rušili" dronove koji su opasnost za zemlju.

"Situacija u Ukrajini je bitno promijenila i sam odnos u proračunu. Ja sam siguran da nema države koja sad ne razmišlja o nacionalnoj sigurnosti. Jedna od pruga djelovanja je jačanje nacionalnog sustava obrane", rekao je Banožić. 

Na upit hoće li Hrvatska biti spremna ako se rat u Ukrajini proširi, Banožić kaže: "Razmišljalo se o mjerama koje dolaze kroz NATO-ov obrambeni plan. Imali smo i neke odluke u saboru - odlazak vojske u članice NATO-a. Ukrajina nije članica NATO-a, ali mi smo dali jasnu podršku Ukrajini. Mi znamo što bilo koji oblik pomoći može značiti i duboko suosjećamo s Ukrajinom."

"Saznali smo za letjelicu nakon pada"

"Izvijestili su nas nakon pada letjelice, sedam minuta je letjela. Imamo sustav praćenja, ne mogu vas detaljno izvijestiti tko nam je javio o padu i kako ide taj proces. Brzo se procjenjuje situacija i donosimo odluke", rekao je Hranj.

"Za incident smo doznali nakon pada. Što bismo mogli napraviti u vremenu od sedam minuta, realno? Mi ćemo utvrditi od tih 7 minuta koliko je letjelica bila u naletu, a koliko u padu. Istraga koja ide u određenom pravcu ukazuje na određene zaključke. Pustimo sad to, idemo se baviti ovime što sada imamo... Sad su bitni obavještajni podaci, informacije iz Mađarske, Rumunjske...", rekao je Banožić.

 

Pročitajte više