VIDEO Kninjani o izjavama iz Srbije: Mogu samo pričati, ništa drugo im ne preostaje

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U KNINU je danas obilježena 27. godišnjica VRO "Oluja". 

Jutros je proslava počela prijavkom predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku​, a za to vrijeme je ​na tvrđavi podignuta državna zastava uz pjevanje himne. ​Obilježavanje se nastavilo zvonjavom crkvenih zvona, najavom plotuna, čitanjem povjesnice i imena svih poginulih branitelja u Oluji, kao i minutom šutnje.

Potom su na NK Dinara uslijedila obraćanja četvorice govornika - umirovljenog general pukovnika Mladena Markača, predsjednika vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića. Od 11 do 11:14 ​izveden je ​program akrobatske grupe Krila oluje i prelet helikoptera MORH- a i MUP-a, a svečanost na nogometnom stadionu završila je ​uz malo kašnjenje zbog dugih govora u 11:30. 

Manji broj ljudi, temperature do 43 stupnjeva Celzija

I ove, kao i prethodnih godina, u Kninu je primjetan manji broj ljudi, no nije jasno jesu li uzrok tome visoke temperature, jer je na stadionu NK Dinara na suncu izmjereno nevjerojatnih 43 stupnjeva Celzija, ili nešto drugo. 

No, brojni građani s kojima su novinari pričali u Kninu izrazili su negodovanje jer im nije dozvoljeno da uđu na stadion bez akreditacija, pa je dio njih preskakao zid kako bi mogao vidjeti barem dio svečanosti.

I nekoliko branitelja je izrazilo razočarenje što ne mogu doći do trga za vrijeme trajanja ceremonije. Kažu, borili su se za Hrvatsku i oslobodili Knin, a danas im ne daju prići trgu, stoga su uvjereni da se to radi "kako bi se branitelje i građane maknulo što dalje".

Kninjani: Samo danas bude ovako, inače nas svi zaborave

Posjetili smo Knin nakon obilježavanja Oluje i razgovarali s građanima o tome što ovaj dan njima znači.

"Znači mi jako puno. Dobili smo državu, da nije bilo Oluje, nikad je ne bismo dobili, to je bilo presudno", rekao nam je jedan Kninjanin. "Za mene je ovo najveći nacionalni praznik Hrvata", dodao je drugi.

No, kažu, Knin je u fokusu samo jedan dan u godini. "Samo danas bude ovako, inače nas svi zaborave", kaže nam jedan građanin.

Komentirali su i izjave Vučića. "Mogu samo pričati, što im drugo ostaje nego pričati", kaže nam jedan Kninjanin, a drugi dodaje: "Tko gubi taj se ljuti." "Neka oni vide Vukovar, neka vide Škabrnju, pa onda neka nešto govore. Poručujem im, nemojte se više zaje*avat s nama", kaže treći.

Komentirali su nam i što misle o "Za dom spremni", ali i nategnutim odnosima između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. 

 

Pročitajte više