VIDEO More oko Bakra je odvratno zagađeno: "Sve je puno mrtvih riba i fekalija"

Foto: Čitatelji Indexa

ČITATELJI Indexa poslali su nam fotografije i snimke mora oko Bakra. 

Kako kažu, ovo je neizdrživo.

"Svakodnevno zagađenje, uginule ribe, more puno nafte i fekalija. Stalno šaljemo pritužbe na sve inspekcije i nitko ne reagira, najmanje vlast u Bakru", rekla nam je jedna čitateljica. 

"Ovo se događa godinama"

Razgovarali smo s Dorijanom Curaćom, pomorcem koji nam je ispričao kako se ovo događa već godinama.

"Žalosno, nije ovo prvi put, događa se godinama, zadnjih mjesec dana je svaki dan. Danas je sve zadimljeno. Zagađenje dolazi od luke Rijeka, ispostava Bakar. Radi se s ugljenom i ne koristi se prah da se to sve slegne", priča nam.

Te čestice se udišu, padaju svuda svaki dan. Naš gradonačelnik se oglušuje, njemu je najvažnija industrijska zona. Ova lokalna uprava i vlast su od Bakra napravili sramotu. Borim se koliko mogu, ali jači su, prijete, daju otkaze. Krivo mi je", kaže nam Curać.

Odgovor iz grada

Poslali smo upite Gradu Bakru. 

Grad Bakar nije ni na koji način zadovoljan načinom na koji radi terminal za rasute terete Luke Rijeka – ispostava u Bakru. Čitav niz godina pa i u ovom trenutku, uputili smo velik broj kaznenih prijava i prijava nadležnim inspekcijama Ministarstva zaštite okoliša, no Luka i dalje beskrupulozno ugrožava zdravlje ljudi i onečišćuje more. Upravo na ovu temu, nedavno je zakazan sastanak s Ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, koji će se održati 07. studenog u Bakru. Naš konačni cilj je zabraniti djelatnost Luke na ovom prostoru, prisiliti je da sanira onečišćenja i uloži sredstava u modernazaciju svojih postrojenja koja su prilagođena ekološki prihvatljivim vrstama tereta.

Grad Bakar, da bi imao čvrste argumente, čitav niz godina financira i mjerenje lebdećih čestica na tom prostoru koje obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a izrađen je i Akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka.

Onečišćenje je u neposrednoj blizini terminala za rasute terete i radi se o prašini koja se slegne po
površini mora.

Što se tiče pomora riba koje ste objavili u istom članku, mišljenja smo da nemaju apsolutno nikakve veze s onečišćenjem luke. Pastrve u jezercu ″Jaz″ u neposrednoj blizini mora, nisu autohtone. Svake godine početkom ljeta vrši se poribljavanje pastrvama iz ribogojilišta u Gorskom kotaru, što zbog atraktivnosti, što zbog toga što ih djeca vole vidjeti. Nažalost, svake godine do listopada dio tih riba ne uspiju se prilagoditi na uvjete i pomru. Po analizama Hrvatskog veterinarskog Instituta u Zagrebu, utvrđeno je, da je razlog uginuća riba posljedica promjene ambijentalnih uvjeta, jer iz tekućica u Gorskom kotaru, koje im je bilo originalno stanište su prebačene u slatkovodno jezerce uz samo more. No, svejedno opreza radi Grad Bakar je naručio analizu vode jezera ″Jaz″ od Nastavnog zavoda za Javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, čije rezulate očekujemo. Dokaz da je tome tako, vidljivo je iz fotografija koje ste objavili gdje se može vidjeti da se radi o pastrvama, dakle ne radi se o nikakvom pomoru riba u Bakarskom zaljevu.

 

Pročitajte više