Video: Nuklearni reaktori iz kućne radinosti



MARK Suppes preko dana ima sasvim uobičajen posao – radi kao web developer za modnu kuću Gucci. Kad se vrati s posla, situacija je malo drukčija. Tada se zabavlja izradom vlastitog nuklearnog reaktora.

Suppes je svoj "hobi" veselo pokazao BBC-jevom novinaru, koji je o tome radio reportažu. U svom skladištu u Brooklynu, skriven od susjeda koji nemaju pojma što se događa, Suppes izrađuje svoj fuzijski reaktor, a novinaru Matthewu Danzicu veselo pokazuje kako reaktor radi, upozoravajući ga pri tome da se odmakne kad se stroj aktivira, jer onda emitira malu količinu radijacije.


Nije jedini

Po podacima Fusor.neta, Suppesov reaktor je 38. fuzijski reaktor koji je izradio nezavisni znanstvenik amater. Na toj stranici ljudi raspravljaju o načinima izrade reaktora na nuklearnu fuziju, koji bi proizvodio jednaku količinu energije kao što troši, što je problem koji već dugo muči najveće znanstvene umove.

Nekoliko Suppesovih susjeda BBC-ju je reklo da im nije draga ideja o nuklearnom reaktoru u susjedstvu, no cijeli je proces ne samo sasvim legalan u SAD-u, nego i relativno siguran. Za razliku od "klasičnih", fisijskih reaktora, eksperimentalni fuzijski reaktori kao gorivo ne koriste opasne materijale kao što je uran. Oni spajaju jezgre atoma pri velikim temperaturama i pri tome stvaraju veliku količinu energije.

Fuzijska energija je sveti gral zelene tehnologije jer ne proizvodi nikakav nuklearni otpad ni stakleničke plinove. Suppes svoj program financira sa 35.000 dolara. U budućnosti namjerava skupiti dodatne milijune za istraživanje. Naravno, neće moći početi skupljati novac tako što će susjedima pokucati i pitati ih da doniraju novac za fuzijski reaktor nekoliko ulica dalje, ali vjerojatno će se snaći.

Pročitajte više