VIDEO Ovako danas izgledaju autoceste. DHMZ izdao novo upozorenje, evo što nas čeka

Foto: HAK, Miroslav Lelas/PIXSELL, Index

SNJEŽNA oluja paralizirala je u nedjelju i ponedjeljak Hrvatsku. Lika i Gorski kotar su bili u potpunosti zameteni, brojne ceste su bile zatvorene, autocesta A1 je bila zatrpana nanosima snijega. Meteorolozi su je nazvali "Zvijer s istoka".

Promet je bio u potpunosti blokiran, da bi u ponedjeljak popodne bio tek djelomično otvoren. Autocesta A1 je u potpunosti otvorena tek za osobne automobile.

Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama prema Rijeci i Istri te obratno mogu voziti autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i zatim starom cestom DC3 kroz Gorski kotar preko Gornjeg Jelenja, javlja Hrvatski autoklub (HAK).

Autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići otvorena je za sve skupine vozila, a između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine 40 km/h zbog jakog vjetra i nanosa snijega.

"Vozače se poziva da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisne zimske opreme. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije te se vozače moli za strpljenje", objavio je HAK.

Indexova ekipa krenula je iz Zagreba do Delnica autocestom. Pratite put uživo.

Autoceste su danas uglavnom prohodne, vraćamo se iz Delnica za Zagreb

Posted by Index.hr on Tuesday, February 28, 2023

Vozimo se do Delnica, ovako danas izgleda autocesta

Objavljuje Index.hr u Ponedjeljak, 27. veljače 2023.

Ovako izgleda autocesta kod Sv. Roka

 

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega):

  • DC1 Udbina-Klapavice; Gračac-Knin;
  • DC27 Gračac-Obrovac;
  • DC42 u mjestu Poljanak;
  • DC50 Sveti Rok-Gospić; (zbog vijavice)
  • DC25 Gospić-Karlobag;
  • DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;
  • ŽC5217 Dobroselo-Mazin;
  • ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo);
  • ŽC5062 Lič-Lukovo;
  • ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;
  • LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog zimskih uvjeta na DC3 teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i čvoru Kikovica u smjeru Zagreba);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Paški most.

HŽ: Od Splita do Zagreba i danas izvanredni vlak

Na relaciji Split-Zagreb danas će osim dva redovita vlaka voziti i jedan izvanredni vlak sa 135 mjesta, priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza. Dodatni izvanredni vlak, koji ima oko 135 mjesta, polazi iz Splita u 14:09 i stiže u Zagreb u 20:57. 

Danas će prometovati i redoviti vlak koji iz Splita kreće ujutro u 8:14, a na zagrebački Glavni kolodvor dolazi u 14:55. Taj će vlak voziti u sastavu 6 vagona s oko 360 mjesta, priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

Na voznom redu je i redoviti vlak iz Zagreba prema Splitu koji kreće u 15:19 te u Split dolazi u 21:40. 

Problemi s vremenom nisu gotovi

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestili su da za danas ostaje na snazi crveno upozorenje za Velebitski kanal, što znači da će na tom području i dalje puhati jaka i vrlo jaka, mjestimice i olujna bura. Narančasto upozorenje za sutra vrijedi za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić.

"Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", ističu iz DHMZ-a. Kažu da se može očekivati i treba pripremiti za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

"U unutrašnjosti pretežno oblačno, a na Jadranu promjenljivo sa sunčanim razdobljima. U gorju malo snijega, a u Dalmaciji mjestimice kiša. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. Minimalna temperatura od -4 do 1, na Jadranu većinom između 3 i 9 °C. Najviša dnevna uglavnom između -1 i 5, na Jadranu od 6 na sjeveru do 15 °C na jugu", stoji u prognozi DHMZ-a za sutra.

Vakula: Ne vidim skori potpuni prestanak oborina, ali bit će slabije

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula komentirao je što nas čeka i kad se može očekivati poboljšanje vremena.

"Ne vidim skori potpuni prestanak oborina, ali već danas će one biti znatno manje i rjeđe, ne samo od nedjelje nego i od danas, kad je samo ponegdje bilo više od 10 litara po četvornome metru. Srećom, i bura će nastaviti slabjeti, ali još nedovoljno da bi prestala ograničenja u prometu. Stoga i dalje valja računati na lokalno olujne udare, osobito podno Velebita.

Ponovno nepovoljnije - vjetrovitije, uz češće oborine, opet snijeg u gorju - bit će u srijedu i prvom dijelu četvrtka, a tek u nastavku tjedna slijede zamjetnija stabilizacija i prestanak ovako prilično nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali još uvijek će povremenih oborina biti.

Naravno, zimski uvjeti će i dalje ostati - pa valja računati na snijeg i njegovo topljenje te mjestimičnu poledicu", istaknuo je Vakula u razgovoru za HRT.

Je li glavnina problema na cestama uzrokovana upravo kombinacijom obilnoga snijega i jake bure? "Kombinacija snijega i bure uobičajena je za zime na Jadranu i uz njega. Nisam stigao detaljno analizirati, ali ne mislim da je ovo bilo neka jako rijetka i intenzivna situacija.

Jest, palo je oko pola metra snijega i bilo je zapuha, ali u povijesti nalazimo i puno žešća i teža vremenska stanja. Djeluje mi da smo zbog prevladavajuće razmjerno blagih zima s rjeđim ovakvim situacijama nego prije nekoliko desetljeća malo zaboravili u kojem i kakvom podneblju živimo, a možda si i malo više dopuštamo nego prije, uzdajući se u autoceste, automobile... Treba samo pratiti vremensku prognozu i izvještaje", rekao je.

Vakula: Pričekajte s putovanjem ako nije hitno

Svima koji ne moraju hitno na put poručio je da pričekaju drugi dio četvrtka.

"Od petka do ponedjeljka mislim da će se normalnije prometovati. U utorak smirivanje, u srijedu i prvi dio četvrtka ponovno nepovoljnije vremenske prilike, ali ne onako nepovoljne kao jučer i prekjučer", kazao je.

"Prema trenutačnim prognozama, vjerojatnost nekog zamjetnog zatopljenja u skoroj budućnosti, 7 do 10 dana, iznimno je mala. Vjerujem da se snijeg neće naglo otapati. Ali naravno, valja biti na oprezu i redovito pratiti situaciju", zaključio je.

Što nas čeka idućih dana?

Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT je objavio prognozu za iduće dane.

U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, ali bez oborina. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, a dnevna između 3 i 5 °C.  Podjednaka temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj, uz također većinom oblačno vrijeme, tek ponegdje uz mogućnost za malo snijega. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te uglavnom bez oborina. U gorju i dalje zimski uvjeti - većinom hladno i oblačno, ponegdje uz malo snijega.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a uz obalu će puhati jaka, podno Velebita i olujna bura, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2 °C, na moru između 3 i 6 °C. Najviša dnevna od -1 do 1 °C, uz obalu između 5 i 8 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Povremeno će mjestimice pasti malo kiše, osobito prema otvorenom moru. Puhat će umjerena i jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, uz obalu između 6 i 9 °C. Najviša dnevna u unutrašnjosti od 7 do 10 °C, na moru između 11 i 15 °C.

Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura, kao i promjenljiva naoblaka. Mjestimice će još pasti i malo kiše. Puhat će umjerena bura i istočnjak.

 

Do četvrtka još oborine i olujna bura pa stabilnije

Idućih dana u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno. U srijedu i četvrtak mjestimice susnježica i slab snijeg, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. U petak većinom bez oborina, ponegdje uz sunčana razdoblja.

Na Jadranu u srijedu i četvrtak promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. U petak djelomice sunčano, ponegdje uz mogućnost za malo kiše, i to uglavnom na južnom dijelu. Puhat će jaka, u srijedu i olujna bura, koja će potkraj četvrtka oslabjeti, objavio je HRT.

Pročitajte više