Video: Profesor zaključuje ocjene uz bocu žestokog pića na katedri

PROFESOR biologije na Gimnaziji A. G. Matoša u Đakovu, koji za sebe kaže da je borac protiv konzumacije droge, duhanskih proizvoda i alkohola među djecom centralna je ličnost videosnimke na kojoj, okružen maturantima, hladno zaključuje ocjene dok mu iz boce na katedri alkohol isparava iz boce.

Vidljivo je da su učionicom potpuno zavladali učenici, a da profesor Mate Majbaum rezignirano pristaje na dobacivanja učenika te se niti ne trudi dovesti ih u red, pogotovo što se tiče unošenja alkohola, kojeg su mu "parkirali" odmah do dnevnika nastave. Iznenađen pozivom i opisom snimke, a upitan o alkoholu u "svojoj kancelariji" kaže:

"Znate kakvi su maturanti, rade psine. Mislim da tu nema ništa sporno. Išli su kod svakog profesora, od učionice do učionice, ja sam ih pustio da budu par minuta, ispjevaju svoje pjesme i da odu". Kaže da nije imao potrebu djeci očitati bukvicu zbog unošenja alkohola u učionicu, jer protiv alkohola dovoljno propovijedao zadnjih godina, s obzirom da vodi programe prevencije.

"Ja sam im uvijek govorio da im je život počeo i da će završiti s alkoholom, jer je on općeprihvaćen. Kad su se rodili, roditelji su im se napili, a kada umru, na karminama će isto netko piti alkohol. Alkohol i cigarete smatram većim problemom od droge, iako ih educiram da ne ulaze ni u taj svijet. Djeca nam se opijaju od petog-šestog razreda osnovne škole i kladim se da bih sada mogao poslati u trgovinu bilo koga od djece da kupi bocu žestokog pića i da će ga uspjeti kupiti jer zakonodavac ne vodi računa o kontroli", kaže Majbaum.

S obzirom da bio ravnatelj gimnazije osam godina, a da je odradio i mandat kao potpredsjednik Gradske skupštine iz redova SDP-a, kaže da nije iznenađen što se snimka pojavila.

"To je jedna od prijašnjih generacija i vjerujem da je medijima to poslao netko od mojih bivših učenika. O njima uvijek govorim afirmativno, to su dobra djeca. Ali znate što se događa, oni odrastu i promijene se pa se dogodi i da se neke stvari koriste u nelijepe svrhe. Kada sam bio u Skupštini govorili su za mene da sam homoseksualac, protiv kojih nemam ništa protiv s obzirom da sam za potpunu rodnu i spolnu ravnopravnost, no u negativnom se kontekstu spominjala moja nacionalnost, a optuživan sam i za spolnu diskriminaciju", potužio nam se profesor Majbaum.

On se nije kandidirao na izborima koji će se održati za dva tjedna, no njegova supruga Ivanka jest. Međutim, o njezinoj kandidaturi ne želi govoriti. Reakciju Ministarstva obrazovanja zasad nismo dobili.

A.B.

Pročitajte više