Video: Sanader održao pobjednički govor; Od Mesića već zatražio mandat za sastavljanje nove vlade

HDZ-ov stožer dosegnuo je stanje ekstaze nakon prvih DIP-ovih rezultata bez glasova dijaspore, a koji kažu kako je s 8 posto obrađenih biračkih mjesta SDP osvojio 52 mandata, a HDZ 61 mandat.

Sanader, koji je u zagrebačku Mimaru ušetao nešto prije 21 sat, nakon nekoliko se sati obratio okupljenima zahvalivši najprije hrvatskim biračima, kazavši kako su izlaskom na izbore pokazali kako priznaju veliku istinu, a to je da su "izbori svečanost demokracije".

Mesićev ured potvrdio da je Sanader zatražio mandat

Sanader je kazao kako se već čuo s predsjednikom Stjepanom Mesićem i kazao mu kako očekuje mandat za sastavljanje nove vlade, za što kaže da se Mesić s njime složio. "Mi ćemo se čuti i sutra i nastaviti dobru suradnju koju smo vodili do sada", kazao je Sanader u svom pobjedničkom govoru. Mesić je večeras, upitan o tome komu će dati mandat za sastavljanje nove vlade, kazao: "Svakako da će onaj, koji mi donese uvjerljiv dokaz da ima većinu u Saboru, biti premijer".

Nakon Sanaderove izjave o tome da se čuo s Mesićem, iz ureda predsjednika potvrđuju kako se Sanader uistinu telefonski čuo s predsjednikom te kako su se suglasili da će Sanader dobiti mandat za sastavljanje Vlade, ali tek ako to potvrde izborni rezultati.

"Slobodnu Hrvatsku smo svi zajedno stvarali od 1991. do 1995. godine. Protivim se unošenju bilo kakvih novih podjela. Svi Hrvati, svi hrvatski državljani  pa i oni koji nisu Hrvati, što se toga tiče, jednaki su pred Ustavom i zaslužni su svi, bez obzira gdje živjeli, za stvaranje Hrvatske", rekao je Sanader dodajući kako "razumije da je nekome krivo što ne može dobiti glasove određene skupine hrvatskog društva, ali onda to nije problem te skupine nego politike koju ta stranka vodi".

"Hrvati, od Novog Zelanda do Australije, od Amerike do Kanade i BiH, koji imaju hrvatsko državljanstvo, pomogli su u stvaranju samostalne Hrvatske i upravo su ti Hrvati 1991. došli u pomoć, stali uz rame našim momcima i tako smo zaustavili agresiju i 1995. veličanstvenim operacijama oslobodili zemlju", dodao je.

"Želim okončati tu raspravu i dilemu je li mandat u Zagrebu važniji od mandata u Čakovcu, Njemačkoj ili BiH. Riječ je o hrvatskim građanima koji imaju legalno pravo glasa. Pozivam sve da zatvorimo to poglavlje", kazao je premijer.

"Unatoč svim teškim riječima", Sanader je zahvalio svim političkim suparnicima na "korektnoj predizbornoj kampanji" te poručio kako su mu sve njihove riječi "na jedno uho ušle, a na drugo uho izašle".

Sanaderu se ne sviđaju rezultati anketa

Osvrnuo se premijer i na ankete Pulsa, za koje kaže da već neko vrijeme lažu hrvatskoj javnosti. "Nemam ama baš ništa protiv tih ljudi, ali imam protiv toga da varaju hrvatsku javnost", kazao je Sanader. "Ostali su me pitali što se to događa, ni meni nije bilo svejedno, kako ćemo objasniti građanima da HDZ prvo gubi, a onda u dva sata se događa preokret", kazao je Sanader, dodavši kako možda treba razmisliti kako će predizborno anketiranje ubuduće izgledati.

Nakon što je pitao kako će hrvatskoj javnosti biti objašnjena razlika između rezultata koje je iznijela agencija Puls i rezultata koji su kasnije objavljeni od strane Državnog izbornog povjerenstva, Sanader je kazao kako bi se u Hrvatskoj trebale provoditi izlazne ankete po uzoru na zapadne zemlje.

Prema njegovim podacima, kaže,  HDZ vodi pred SDP-om. S Josipom Friščićem kaže da se večeras nije čuo, ali da hoće. Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić večeras, naime, nije htjela odgovoriti na pitanje s kim će razgovarati o koaliciji, sa SDP-om ili HDZ-om, već je kazala kako se prvo razgovara s pobjednicima. Potvrdila je, međutim, da su ih zvali i iz HDZ-a i iz SDP-a.

"Meni je drago što je došlo do toga da jedna stranka ne može sama formirati vlast, morat ćemo se dogovarati, a to je dobro za naše građane", rekao je, pak, Josip Friščić, dodavši kako će bitan kriterij u odluci s kim će koalirati biti i ZERP.

Sanader je na kraju rekao i kako ga je zvala Angela Merkel, čestitala mu na pobjedi i najavila punu potporu Njemačke, a čuo se, kaže, i s predsjednikom Europske pučke stranke Wilfriedom Martensom, šefom Europskog parlamenta Pötteringom, vicekancelarom Austrije.

R.I.
Foto: L.T.

Pročitajte više