VIDEO U splitsku luku uplovila tri velika kruzera s 10 tisuća putnika i članova posade

Foto, Video: Index.hr

U SPLITSKU luku uplovila su tri kruzera s oko 10 tisuća putnika i članova posade koji su napravili popriličnu gužvu u gradu.

Kapetan Vjekoslav Grgić, šef operative Lučke uprave, otkrio nam je kako nijedan od kruzera nije kraći od 250 metara te kako je ovo prvi put da u Splitu dolaze dva velika kruzera iste kompanije.

Još šest puta Split će ove godine vidjeti tri velika kruzera u istom danu

Radi se o brodovima kompanije Norwegian Cruise Line, Norwegian Star koji je dug gotovo 300 metara, te nešto manjem Norwegian Spirit od 267 metara. Kruzeri su pristali na nedavno sagrađenim vanjskim vezovima, dok se Oceana kompanije P&O Cruises od 261 metra usidrila u samoj luci.   

"Danas vam je u Splitu s kruzera oko 10 tisuća putnika i članova posade. I prije smo imali ovako velike kruzere, ali nikada nismo mogli vezati tri odjednom. Zahvaljujući ovim novim vanjskim vezovima mogli smo danas primiti tri ovako velika kruzera. To će se ponoviti još šest puta ove godine. S novim vezovima dobili smo mogućnost porasta prometa kruzera, ali i na sigurnosti putnika. Osjećaju se sigurno, označene su staze prema gradu, stvarno smo vodili računa o svemu", rekao je Grgić.

Kroz splitsku luku danas će proći 25 tisuća putnika i dvije i pol tisuće vozila

Trećina gostiju ostat će na brodu, trećina će se zabaviti u Splitu, a trećina će uzeti neki od izleta koji se nude u aranžmanu brojnih agencija koje su svoje štandove postavili na Rivi. Ako ima dovoljno vremena, neki skoče i do Plitvica. Očekivano, jedna od omiljenih destinacija je Međugorje.

Nije samo gužva zbog velikih kruzera. Subota je i prema otocima plovi 38 trajektnih i katamaranskih linija, a u tijeku je smjena putnika na malim kruzerima koji krstare po srednjodalmatinskim otocima.

"Novost je da se ovo inače događalo krajem srpnja i trajalo je do kraja kolovoza. Ove godine od Uskrsa do kraja studenog imamo najave dolaska gostiju", kaže Grgić. U splitskoj luci očekuju danas više od 25 tisuća ljudi i dvije i pol tisuće vozila. U špici sezone bude i do 40 tisuća putnika.

Tri grdosije duže od 250 metara Splićani vezali za pola sata

"Radimo kao da je najveća špica. Već smo u pripremi za iduću sezonu, imamo najave 240 kruzera. Ove godine imamo manje uplova nego lani, ali su kruzeri veći. Lani smo imali 270 tisuća putnika s kruzera, a ove godine očekujemo iste brojke", kazao nam je Grgić. 

Sva tri kruzera jutros su do Splita doplovila u isto vrijeme. U pola sata sva tri su bila privezana i spremna za iskrcaj.

"Zahvaljujući našim splitskim peljarima koji su to jutros dobro odradili. Jedan za drugim kruzeri su dolazili kao vojnici. Od 7 do 7.30 sva tri su bili vezani. Sve je išlo bez ikakvog problema", kazao nam je šef lučke operative.
 

Pročitajte više