Vidošević opet na sudu: Odlučuje se o osnovanosti optužnice u aferi Remorker

Foto: FAH

ZAGREBAČKI Županijski sud u petak je ponovno počeo raspravljati o osnovanosti optužnice protiv bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića nakon što je četvero njegovih suoptuženika 25. studenoga prošle godine priznalo nedjela pa su nakon nagodbe s Uskokom osuđeni na rad za opće dobro ili uvjetne kazne.

Vidošević je u pratnji odvjetnika na sud došao dvadesetak minuta prije početka ročišta zakazanoga za 9 sati i nije davao izjave. Optužno vijeće suca Siniše Pleše optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti Uskoku na doradu.

Nakon priznanja njegovih suoptuženika Vidošević je na prvoj sjednici optužnog vijeća u studenome zatražio da se kao nezakoniti izdvoje iskazi četrvorke koja je priznala i nagodila se s tužiteljstvom. Optužno je vijeće to odbilo pa se obrana žalila Vrhovnom sudu koji je potvrdio raniju sudsku odluku.

Ključni akteri afere Remorker - vlasnik istoimene češke tvrtke Igor Premilovac, koji je prvi progovorio o cijelom slučaju, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK, zatvorsku su kaznu od godinu dana pretvorili u rad za opće dobro.

Premilovac osim toga u državni proračun morati uplatiti 2,9 milijuna kuna koliko je, prema nagodbi, bila njegova provizija od novca kojega je podizao preko inozemnih računa i opranog vraćao u Hrvatsku.

Na uvjetnu je kaznu od 11 mjeseci, uz rok kušnje od četiri godine, nakon priznanja osuđena je vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić. Uvjetnu je kaznu dobila i Jasna Mrakovčić Grubić optužena da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Godinu dana zatvora neće odraditi ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo, no uz to je osuđena i na 50 tisuća kuna kazne, te povrat 750 tisuća kuna tvrtki koja je oštećena njenim nezakonitostima.

Vidošević je tada kazao da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a izrazio je i uvjerenje da će srušiti optužnicu.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel.
 

Pročitajte više