vidović: nema vremena za čekanje u provođenju reformi

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović upozorio je danas da nema vremena za čekanje u provođenju reformi radnog zakonodavstva jer bi zbog bilo kakve odgode Hrvatska mogla snositi dalekosežne posljedice u prilagodbi zahtjevima suvremenog tržišta rada i priključenju Europskoj uniji.

Otvarajući medijski seminar o radnom zakonodavstvu, održan u Zagrebu u organizaciji njegova ministarstva, Vidović je naglasio da Vlada ne smije odgađati donošenje Zakona o radu (ZOR) jer je sadašnje kašnjenje pred nju postavilo imperativ da u jednom mandatu napravi ono što su ostale tranzicijske zemlje postigle u 10 godina.

On tvrdi da će ZOR, koji će za dva tjedna biti upućen u saborsku proceduru riješiti pitanje nezaposlenosti, dinamizirati tržište rada i očuvati razinu socijalne sigurnosti.

Pritom je ocijenio da je predloženim izmjenama Vlada uspjela uspostaviti ravnotežu između potreba poslodavaca i radnika. ´Izbalansirali smo da Vlada ne bude uteg na nogama poslodavaca koji otvaraju nova radna mjesta, a s druge strane da drugi pol zaštitimo od mogućih posljedica´, rekao je.

Pozvao je sindikate, koji se protive najavljenim izmjenama, da se uključe u javnu raspravu o tome zakonu jer su izgledi da se reforme uspješno provedu bez socijalne suglasnosti znatno manji.

Sindikati se protive smanjivanju otpremnina, skraćivanju otkaznih rokova, izjednačavanju rada na određeno i neodređeno vrijeme i povećanju broja zaposlenih kod malog poslodavca (koji mogu lakše dobiti otkaz).

No predlagatelj zakona ističe da Hrvatska ima rigidan Zakon o radu, a da su istraživanja u zemljama OECD-a pokazala kako pretjerena regulacija rada i zapošljavanja znatno smanjuje realni rast tržišnog sektora, koji je pokretač zapošljavanja.

Predstavljajući prijedlog izmjena ZOR-a, pomoćnica ministra Vera Babić naglasila je da bi se njihovim usvajanjem nezaposlenima omogućilo lakše zapošljavanje, zaposlenima na određeno vrijeme u slučaju otkaza jamčila prava na otpremnine i otkazne rokove, a svim zaposlenima zakonska razina minimalnih prava.

Osim toga, zakonske izmjene omogućit će sindikatima jače djelovanje kroz kolektivne ugovore, a poslodavcima veću mogućnost prilagodbe tržišnim uvjetima, kaže Babić.

Asistent radnog zakonodavstva s Pravnog fakulteta Viktor Gotovac rekao je da je fleksibilizacija radnog tržišta kao posljedica zahtjeva tržišta nužna, ali da uz nju treba provesti i fleksibilizaciju države, poreznog, obrazovnog, socijalnog i pravosudnog sustava.

Pročitajte više