Vidović: S "Mečeljem" sam u kontaktu bio prije prosvjeda na mostu

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović danas je u Sisku izjavio da ´čvrsto stoji iza svojega potpisa na dokumentu potpisanom kod predsjednika Mesića s predstavnicima ruskog Mečelja o namjeri kupnje Željezare Sisak´ te da je s njima u ´kontaktu bio prije prosvjeda radnika na sisačkom Novom mostu 21. i 22. studenoga´.

Vidović je potvrdio da se ´prošle srijede u Moskvi sastao s jednim od suvlasnika ´Mečelja´ Zjuzinom, koji je bez nagovaranja prihvatio da se izdaju bankovna jamstva´.

Kako je ministar rekao novinarima nakon proslave pete godišnjice HCR-a, on podržava zahtjev ministra gospodarstva Ljube Jurčića da ´Mečelj´ izda bankovna jamstva za isplatu šest plaća radnicima u slučaju prekida posla te da se s tim u vezi ´nada da je ministar Jurčić, koji je u posjetu Rusiji, konkretno dogovorio detalje oko davanja bankovnog jamstva´.

Potpis na dokument stavio sam u najboljoj namjeri da se konačno riješi problem opstanka i daljnjeg rada Željezare, te da se osigura sudbina njezinih 1700 radnika, rekao je Vidović. Predstavnicima ´Mečelja´ dao je do znanja da odluku o prodaji ne donosi ni Vlada, ni predsjednik Republike, ni lokalne vlasti, već Trgovački sud, ali su se iz ´Mečelja´ htjeli sastati s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti kako bi im izložili svoje planove i ozbiljnost svoje namjere. Vidović je napomenuo da je ´predstavnicima ´Mečelja´ rekao da bilješka o razgovoru u uredu predsjednika Mesića ima samo protokolarno značenja, kao znak potpore toj najpovoljnijoj i najprihvatljivijoj ponudi´.

´Oni su rekli da to znaju, da su time zadovoljni i da su svojim dolaskom kod predsjednika Mesića željeli pokazati da su ozbiljni partneri i da drže do svog ugleda u Hrvatskoj i na Zapadu´.

´Bili su to uvjerljivi argumenti´, ocijenio je Vidović, napomenuvši ´da bi se tako angažirao za bilo kojega drugog partnera koji bi se javio za takav posao, posebno koji bi se obvezao zadržati svih 1700 radnika na rok pet godina preuzimanjem njihovih ugovora o radu i priznavanjem njihovih dotadašnjih radnih prava´.

Pročitajte više