Vijeće sigurnosti izražava duboko žaljenje zbog žrtava u Qani

VIJEĆE sigurnosti UN-a jednoglasno je kasno u nedjelju prihvatilo izjavu u kojoj izražava žaljenje zbog stradanja više od 60 civila u libanonskom selu Qani, ali ga nije osudilo niti pozvalo na hitno primirje.

U predsjedničkoj izjavi izražava se "strašan šok i uznemirenost" bombardiranjem izraelske vojske i od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana traži se hitno izvješće o "okolnostima tog tragičnog incidenta", prenosi agencija AP.

No, u izjavi se ne traži hitna uspostava primirja, unatoč Annanovim apelima, i to zbog neslaganja Sjedinjenih Država.

Kako navodi Reuters, umjesto toga zahtjeva se samo "trajan i održiv prekid nasilja" i postizanje dugoročnog rješenja sukoba između Izraelaca i gerilaca Hezbolaha.

Zbog zahtjeva Katara, jedine arapske članice Vijeća, za pooštravanjem teksta izjave, rasprava se produljila duboko u noć. Tijekom posljednjeg kruga usuglašavanja, formulacija "poziva na trenutni prekid sukoba" odbačena je, navodi Reuters.

U tri posljednja tjedna koliko traju sukobi izraelske vojske i Hezbolaha, odgovor Vijeća sigurnosti bila je tek slaba izjava kojom se izražava šok zbog izraelskog bombardiranja UN-ove nadzorne postaje na libanonsko-izraelskoj granici u kojoj su ubijena četiri UN-ova promatrača.

Annan je na početku sjednice Vijeća zatražio trenutni prekid neprijateljstava osuđujući izraelski napad na Qanu i dodao da cijela regija nestrpljivo očekuje neki smislen odgovor tog najmoćnijeg tijela UN-a nakon trotjednih sukoba.

No, Sjedinjene Države, najbliži izraelski saveznik, dosad su odbijale Annanove pozive, a američki veleposlanik pri UN-u John Bolton izjavio je da SAD ne žele osudu napada koji se još uvijek istražuje. Po njegovim riječima, predsjednička izjava mora se odnositi na korjene sukoba, a to su kontinuirani napadi Hezbolaha na sjever Izraela.

Posebni izaslanik Hezbolaha Nouhad Mahoud izrazio je razočarenje izjavom rekavši da je objava Izraela od nedjelje navečer kako će na 48 sati obustaviti zračne napade na jug Libanona nedovoljna.

Pročitajte više