Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo rezoluciju o onemogućavanju oružja za teroriste

VIJEĆE sigurnosti glasovalo je u srijedu jednoglasno za nacrt američkog prijedloga rezolucije kojom bi se onemogućila sposobnost terorista i crnog tržišta da nabavljaju nuklearno, kemijsko ili biološko oružje.

Ova će mjera obvezivati sve članice UN-a, njih 191, da kazne sve "nedržavne kršitelje" koji se budu bavili komponentama i tehnologijom za oružje za masovno uništenje.

Čak je i Pakistan, koji se dvoumio do posljednje minute, glasovao za nacrt rezolucije.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija - pregovarali su šest mjeseci o rezoluciji.

Ona bi trebala obvezivati države da usvoje i pojačaju zakone kako bi onemogućili sposobnost terorista i crnog tržišta da "proizvode, nabavljaju, posjeduju, razvijaju, transportiraju ili koriste" kemijsko ili biološko oružje.

Rezolucija spada u Sedmo poglavlje UN-ove povelje što znači da je obvezujuća za sve države i dopušta sankcije kao i korištenje sile.

No, nema sankcija ako neka država ne bude ispunjavala odredbe rezolucije.

Umjesto toga, američki su se dužnosnici zadovoljili samo pritiskom na "ime i sramotu" za države koje pogriješe, a britanski je izaslanik kazao da bi bilo kakva "jača" akcija zahtjevala i drugu rezoluciju.

Pročitajte više