Vijeće sigurnosti slaže se s razdvajanjem tužitelja ICTY/ ICTR

VIĆEĆE sigurnosti UN-a slaže se s razdvajanjem dužnosti tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR) i tužitelja za Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), doznaje se u ponedjeljak iz diplomatskih izvora u UNu.

Sjedinjene Države će tijekom tjedna podnijeti prijedlog rezolucije vezan uz to pitanje koji bi, drže diplomati više zemalja, trebao biti prihvaćen bez poteškoća, doznaje se od američkog diplomatskog izvora.

Ta promjena statuta, koju je preporučio glavni tajnik UN-a Kofi Annan, poduzeta je protiv volje Carle del Ponte čiji mandat s dvostrukom tužiteljskom funkcijom istječe 14. rujna.

Del Ponte bi trebala dobiti novi četvorogodišnji mandat na čelu ICTY-ja.

U petak je Del Ponte izjavila da neće dati ostavku na mjesto tužiteljice ICTY-a ako bude zamijenjena na mjestu tužiteljice tribunala za Ruandu.

Sjedinjene Države, koje su namjeravale tražiti da novi mandat švicarske pravnice na čelu ICTY-a bude ograničen na godinu dana, prihvatile su da ipak bude uobičajenog trajanja od četiri godine, prema američkim izvorima.

Ruanda je tražila odlazak Carle Del Ponte jer ta zemlja odbija surađivati s ICTR-om od kada je sud izrazio namjeru istraživanja pokolja koje je Ruandska patriotska vojska, sadašnja službena vojska zemlje, počinila tijekom genocida 1994.

Annan je prijedlog razdvajanja mandata obrazložio brigom o učinkovitosti.

Ujedinjeni narodi osnovali su 1993. ICTY koji zasijeda u Den Haagu, a ICTR, koji zasijeda u Arushi u Tanzaniji osnovan je u studenom 1994.

Pročitajte više