Vijeće sigurnosti traži uhićenje Karađžića, Mladića i Gotovine

VIJEĆE sigurnosti UN-a pozvalo je u srijedu vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj te Ruandi i Kongu i Keniji da učine više u pomoći međunarodnim sudovima za ratne zločine u Ruandi i na Balkanu da se pravdi privedu najtraženiji ratni zločinci iz tih država, a kako bi sudovi mogli svoj rad završiti u zadanom roku.

Vijeće je jednoglasno podržalo prijedlog kojim se poziva Srbiju i Crnu Goru, Hrvatrsku, BiH te Republiku Srpsku da "intenziviraju suradnju" s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu SFRJ te pomognu hvatanju i privođenju pravdi odbjeglih optuženika za ratne zločine - Radovana Karađžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine.

Vijeće je također pozvalo Ruandu, Keniju Demokratsku Republiku Kongo i Republiku Kongo da učine više kako bi pomogli sudu u Ruandi i uhitili Feliciena Kabugu, bogatog biznismena optuženog da je novčano pomagao paravojsku plemena Hutu odgovornu za masovna ubojstva u Ruandi 1994.

Pod pritiskom Vijeća, sudovi za bivšu SFRJ i Ruandu prihvatili su odluku po kojoj sve istrage za ratne zločine moraju završiti do kraja ove godine, sva suđenja do 2008. te da sudovi svoj rad okončaju do 2010.

Sudski dužnosnici prije dva su mjeseca upozorili Vijeće da smanjenje budžeta jako usporava njihov rad, kao i da se najtraženiji ratni zločinci nadaju da će se uspjeti skrivati do okončanja mandata sudova.

Vijeće je potvrdilo svoju raniju potporu odluci, tvrdeći da će snažnije ohrabriti sudove da poduzmu jače napore kako bi ispoštovali zadane rokove.

Iz diplomatskih se izvora doznaje da je Vijeće, u kojemu su predstavnici 15 država, podijeljeno oko toga treba li sudovima dopustiti da nastave svoj posao ako neki traženi zločinci budu uhićeni pred kraj njihova mandata.

Pročitajte više