Vijeće sigurnosti u utorak o razoružanju Iraka

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda čut će što o problemu razoružanja misle nečlanice Vijeća, dok Sjedinjene Države rade na drugoj rezoluciji Vijeća sigurnosti koja bi odobrila vojnu akciju u Iraku.

Očekuje se da će na sjednici Vijeća sigurnosti svoja stajališta o razoružanju Iraka izraziti nekih 40 članica Ujedinjenih naroda, a vjerojatno će se produljiti i u srijedu.

Sjednicu, koja počinje u 15.00 po lokalnom vremenu (21.00 po srednjoeuropskom) zatražila je Južna Afrika koja trenutno predsjedava 115-očlanim nesvrstanim pokretom koji se protivi ratu u Iraku.

Sjedinjene Države i Velika Britanija za to vrijeme rade na nacrtu druge rezolucije Vijeća sigurnosti u kojoj bi bila odobrena vojna akcija u Iraku ukoliko se Sadam Husein ne razoruža.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kazao je u utorak kako bi Sjedinjene Države mogle još ovoga tjedna predložiti novu rezoluciju Ujedinjenih naroda u kojoj se traži razoružanje Iraka.

´To bi se moglo dogoditi još ovoga tjedna. Moglo bi biti idućega tjedna. Vrijeme će rezultirati iz naših razgovora u vladi i s našim saveznicima´, kazao je Fleischer.

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak kako Sjedinjene Države ne trebaju drugu rezoluciju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda za vojnu akciju u Iraku, ali će je nastojati dobiti jer bi pokazala da su Ujedinjeni narodi korisni.

´Mi ne trebamo drugu rezoluciju,´ naglasio je međutim Bush, ´ali želimo raditi s našim prijateljima i saveznicima i vidjeti da li možemo dobiti drugu rezoluciju´.

´Što se mene tiče ona nije neophodna,´ dodao je on.

On je pozvao Ujedinjene narode da se učinkovito suoče s terorizmom i oružjem masovnog uništavanja kao najvećih opasnosti 21. stoljeća.

´Ukoliko Ujedinjeni narodi ne pokažu da imaju kičmu i hrabrosti, moglo bi se pokazati da je Vijeće sigurnosti beznačajno, a to je opasno u suočavanju civiliziranog svijeta s novim opasnostima,´ rekao je Bush.

´Ako Ujedinjeni narodi ne mogu provesti svoje vlastite rezolucije, to onda govori nešto o njihovoj jalovosti,´ kazao je on.

Pročitajte više