Višegradska skupina traži od EU veće naknade za poljoprivredu

ČETIRI države članice Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Češka Repbulika i Slovačka) zatražile su u nedjelju u Budimpešti bolje uvjete Bruxellesa u naknadama za poljoprivredu i najavile da će svoja stajališta zajednički braniti.

´Dijelimo stajalište o financijskim i proračunskim pitanjima vezanima za proširenje´ Europske unije (EU), kazao je mađarski premijer Peter Medgyessy nakon sastanka s kolegama Leszekom Millerom (iz Poljske), Vladimirom Špidlom (iz Češke) te sa Slovakom Mikulašom Dzurindom.

Šefovi vlada četiri zemalja središnje Europe, koje trebaju 2004. pristupiti EU, istaknuli su u zajedničkom priopćenju da je potrebno povećati izravne poljoprivredne naknade koje Eu predlaže novim zemljama članicama.

Višegradska skupina zatražila je smanjenje prijelaznog razdoblja u kojemu će, prema prijedlozima Bruxellesa, poljoprivrednici novih zemalja članica dobivati manju pomoć od svojih kolega u sadašnjim članicama EU. Europska unija je predložila zemlljama kandidatima 25 posto od svote pomoći koju aktualno primaju druge zemlje članice EU tijekom prve godine nakon pristupa. Razlika između starih i novih članica postupno bi se smanjivala u prijelaznom, desetgodišnjem razdoblju.

Višegradska skupina utemeljena je 1991. u svrhu jačanja suradnje tadašnje Čehoslovačke, Mađarske i Poljske. Njezin prvi cilj bio je stvoriti zonu slobodne trgovine nakon raspada COMECON-a, komercijalne organizacije koja je okupljala bivši Sovjetski savez i njezine zemlje satelite iz istočnog bloka.

Pročitajte više