Vjesnikov forum "Hrvatska u iračkoj krizi - mala zemlja u opasnosti od velikog rata"

HRVATSKA je u iračkoj krizi zasad postupala u granicama mogućeg i realnog, mišljenje je većine sudionika foruma ´Hrvatska u iračkoj krizi mala zemlja u opasnosti od velikog rata´, koji je u četvrtak navečer organizirao dnevni list ´Vjesnik´, a objavljuje ga u sutrašnjem izdanju.

Ministrica obrane Željka Antunović rekla je na skupu da je Hrvatska mogla birati, te da mogućnost izbora uvijek postoji, ali ne i apsolutna sloboda. ´To što Hrvatska može odlučivati i opredjeljivati se, dobro je za Hrvatsku i zato ćemo brže naučiti biti država´, kazala je Antunović.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku dr. Zdravko Tomac ocijenio je da je stanje u Hrvatskoj slično onom u drugim demokratskim zemljama, gdje se sukobljava javnost s potezima vlasti.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova dr. Darko Bekić ocijenio je da se Hrvatska u krizi postavila ispravno. Istaknuo je da su neutralnost i nesvrstanost prevladane političke koncepcije, te je da se Hrvatska opredijelila težnjom za priključenjem EU-u i NATO-u.

Akademik Ivan Supek savjetovao je hrvatskoj Vladi ´da ne istrčava preko rezolucija UN-a´.

Geopolitičar i prof. Fakulteta političkih znanosti dr. Vlatko Cvrtila smatra da se potpisivanje izjave Vilniuske skupine nije moglo izbjeći.

Savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori dr. Branimir Lokin drži da je SAD, jer kriza neoliberalizma sve više jača, prisiljen ratovati jer ne može drugačije doći na tržišta srednje Azije.

Saborski zastupnik HSP-a dr. Tonči Tadić podsjetio je da se njegova stranka protivila izjavi Vilniuske skupine, a smatra da u nastavku krize Hrvatska treba podržavati strukture UN-a i EU-a.

´Ponašanje hrvatskih vlasti u iračkoj krizi nije moglo biti drugačije, ali se na to treba staviti točka, jer Hrvatska u Iraku nema nikakvih interesa´, smatra vojni komentator Vjesnika Fran Višnar.

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. Adalbert Rebić mišljenja je da smo na neki način počašćeni time što nas se uopće pita, a u slučaju rata posebno bi bili pogođeni kršćani koji su ostali u Iraku.

Mirovna aktivistkinja Vesna Teršelič smatra da, ako Vijeće sigurnosti ne odobri vojnu akciju protiv Iraka, Hrvatska ni na koji način ne smije ´sudjelovati u tom ratu´.

Predsjednik HHO-a dr. Žarko Puhovski istaknuo je da je Hrvatska trebalo čekati s odlukom kako će se postaviti u iračkoj krizi.

Od ponedjeljka će u svom serijalu ´Vjesnik´ raspravu objavljivati u cijelosti.

Pročitajte više