Vlada će na izvanrednu saborsku sjednicu uputiti i izmjene državnog proračuna

HRVATSKA Vlada je s današnje izvanredne, za javnost zatvorene sjednice, Saboru uputila zahtjev za izvanrednom sjednicom Hrvatskog sabora od 3. do 12. rujna na kojoj će se raspravljati i o izmjenama državnog proračuna, izjavila je novinarima predstojnica Vladina Ureda za odnose s javnošću Sanja Kos.

Ministar financija Mato Crkvenac izjavio je da se predloženim izmjenama državnog proračuna vrše unutarnje preraspodjele u ukupnom iznosu od 2 milijarde i 443 milijuna kuna.

Tim se izmjenama i dopunama ne mijenjaju ni ukupni proračunski prihodi, niti rashodi (koji iznose 78 milijardi kuna), a očekuje se i niži proračunski deficit od planiranog, izjavio je novinarima Crkvenac.

Izmjenama će se povećati proračunska sredstava Ministarstva obrane (oko 480 do 500 milijuna više), Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu rada i socijalne skrbi.

Ministarstvo koje će pak imati najveće smanjenje je resor financija, a zbog predloženih će preraspodjela s manje novca od prvotno planiranog raspolagati ministarstva obnove, branitelja, poljoprivrede, pomorstva.

Ni plaće, ni socijalna primanja, ni mirovine, zakonske i ugovorne obveze, ključni projekti i reforme ovime se ne dovode u pitanje nego se omogućuje da se nastave normalno izvršavati, istaknuo je ministar Crkvenac.

Vlada će na izvanrednu saborsku sjednicu uputiti i prijedlog izmjena Zakona o izvršenju proračuna, makroekonomsku i fiskalnu projekciju za 2004., fiskalne projekcije od 2004. do 2007., prijedlog odluke o privremenom financiranju u prvom tromjesečju iduće godine, te izmjene i dopune Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave.

Vlada Saboru za izvanrednu sjednicu predlaže i raspravu o državnom dugu, inozemnoj zaduženosti i platnoj bilanci.

Također predlaže da na dnevnom redu izvanredne saborske sjednice bude paket 10 zakonskih prijedloga koji su već u Saboru i koji se odnose na usklađivanje hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Sve te teme raspravit će prethodno i Vlada uoči saborske sjednice, na svojoj izvanrednoj sjednici u ponedjeljak, 1. rujna.

Pročitajte više