Vlada će povući odluku o Liburniji?

UKOLIKO Državno odvjetništvo ustanovi da je bilo nepravilnosti i kriminalnih radnji oko preuzimanja Liburnija Riviera hotela, premijer Sanader je najavio da će tražiti smjenu čelnika Fonda za privatizaciju.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Dubrovniku premijer Ivo Sanader kazao je da će predložiti da Vlada razmotri svoju suglasnost da se većinski paket dionica opatijskih Liburnia Riviera Hotela preda SN i Dom holdingu, čime se podmirio dug države iz kuponske privatizacije.

Sanader smatra da je model zamjene dionica, kakvim su do dionica LRH došli holdinzi Darka Ostoje i grofa Eltza, moralno dvojben, te da on ne podržava takav način privatizacije. Najavio je da će zatražiti od Vlade da ponovno razmotri svoju suglasnost koju je dala Hrvatskom fondu za privatizaciju, te je od Državnog odvjetništva zatražio da iznese svoje mišljenje o cjelokupnom procesu, ali i o procesu koji se odvijao od početka kuponske privatizacije.

Ako Državno odvjetništvo utvrdi neke nepravilnosti, odnosno da sve nije bilo u skladu sa zakonom, Sanader je najavio da će odgovornost snositi čelni ljudi u Fondu za privatizaciju.

Istaknuo je da je slučaj privatizacije LRH jedan od problema koji je njegova vlada naslijedila od bivše.

Premijer Sanader je spomenuo i izvješće Državne revizije iz 2002. godine, koje se ponovo želi aktualizirati. Vladi će predložiti da ponovno razmotri i svoju suglasnost koju je dala Hrvatskom fondu za privatizaciju za nagodbu s investicijskim fondovima, te da je, ovisno o mišljenju Državnog odvjetništva, eventualno povuče.

Podsjetimo, odlukom Vlade Hrvatski fond za privatizaciju 4. kolovoza odobrio je prebacivanje većinskog dijela paketa dionica LRH (84,5 posto) na SN i Dom holdinga Darka Ostoje i grofa Eltza. Sklopljeni ugovor Vlade i novih vlasnika upisan je u Središnjoj depozitarnoj agenciji 8. kolovoza.

Pročitajte više