Vlada: Do 26. rujna konačni prijedlog objedinjenog odgovora na upitnik EU-a

HRVATSKA vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici razmatrala aktivnosti i rokove za izradu odgovora na upitnik Europske komisije i utvrdila da konačni prijedlog objedinjenog odgovora Vladi bude dostavljen do 26. rujna.

Ministarstvo za europske integracije koordinirat će izradu odgovora te tjedno izvještavati Vladu o tijeku postupka, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade.

Vlada je prihvatila sedam prijedloga zakona važnih za usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije.

Prihvaćen je Konačni prijedlog zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela i upućen Hrvatskom saboru na treće čitanje. Zakonom se određuju pretpostavke kažnjivosti, kaznenopravne sankcije i kazneni postupak za kaznena djela pravnih osoba.

Usuglašen je Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Saboru proslijeđen po hitnom postupku. Njime se uređuje što je pomorsko dobro i njegove granice, status građevina i drugih objekata na pomorskom dobru, sustav dodjele koncesija te sva pitanja vezana za upravljanje, zaštitu i unapređenje pomorskog dobra i morskih luka.

Prihvaćen Prijedlog zakona o pošti uređuje način i uvjete obavljanja poštanskih usluga, način i uvjete za obavljanje rezerviranih poštanskih usluga, na način da se pod rezerviranim poštanskim uslugama podrazumijevaju usluge prijama, prijenosa i uručenja poštanskih pošiljaka bez obzira na sadržaj pošiljke i vrstu usluge mase do 100 grama u unutarnjem i međunarodnom dolaznom prometu, mogućnost i način daljnje liberalizacije tržišta poštanskih usluga, kurirske usluge, inspekcijski nadzor i upravni nadzor nad Vijećem za poštanske usluge.

Usuglašene su izmjene i dopune Zakona o prijevozu opasnih tvari kojima se odredbe Zakona usklađuju s međunarodnim sporazumima i pravilnicima te Konvencijom o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu, Aneks 18 (Siguran prijevoz opasnih tvari zrakom).

Vlada je prihvatila Konačni prijedlog zakona o zaštiti prirode kojim se uspostavlja sustav zaštite prirode kompatibilan europskim zakonima, standardima i praksi te se uspostavljaju temelji za održivo korištenje prirodnih dobara. Osnovao bi se laboratorij za genetski modificirane organizme. Nadalje, uređuje se prekogranični prijenos, ograničena uporaba, proizvodnja i stavljanje na tržište genetski modificiranih organizama i proizvoda.

Prihvaćen je i Prijedlog zakona o otpadu koji određuje prava, obveze i odgovornosti pravnih i fizičkih osoba, jedinica lokalne i područne samouprave u postupanju s otpadom. Također, usklađuje se definicija otpada, te se uvode nove vrste otpada kao što je električni i elektronički otpad te otpadna vozila i gume, a sve to se usklađuje s direktivama Europske unije.

Tim se zakonom uz ostalo predlaže obračun troškova prema količini otpada, a ne prema kvadraturi stana, povećanje novčanih kazni, a ministru zaštite okoliša i prostornog uređenja daju ovlasti za donošenje provedbenih propisa koji će urediti postupanje s ambalažom, građevnim, električnim i elektronskim otpadom, otpadnim vozilima i gumama.

Utvrđene izmjene i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara idu u smjeru boljeg i učinkovitijeg gospodarskog korištenja kulturnih dobara. Predviđa se daljnja kontrola i praćenje prometa kulturnih dobara omogućavanjem primjene već postojećeg instituta prava prvokupa na kulturna dobra koja se prodaju na aukcijama. Uređuje se i pitanje spomeničke rente.

Vlada je utvrdila konačne izmjene i dopune Stečajnog zakona, kojima se pojednostavljuje stečajna procedura napuštanjem institucije stečajnog vijeća i povjeravanjem svih poslova stečajnoga suda stečajnom sucu. Namjera je proceduru učiniti efikasnijom i bržom sprečavanjem mogućnosti da se pojedini postupci razvlače i to uvođenjem vremenskih okvira. Predlaže se na odgovarajući način riješiti odnos ovršnih postupaka i stečajnog postupka u ostvarivanju tražbina razlučnih vjerovnika.

Pročitajte više