Vlada izigrala sindikate: Predložene mjere će pogodovati samo najbogatijima

"NAJMANJE koristi od Vladinih izmijenjenih poreznih stopa imat će građani s najnižim plaćama", zajedničko je mišljenje svih hrvatskih sindikalnih čelnika.

Predsjednica SSSH Ana Knežević naglasila je da je neprihvatljivo da se dosadašnje dvije stope (35 i 45 posto) spajaju u jednu od 40 posto, čime će najviše profitirati oni koji imaju bruto plaće veće od 25.000 kuna. Prema riječima Ane Knežević, "ovo će načelo izokrenuti ustavno načelo da bogatiji sloj građana treba više sudjelovati u izlasku iz krize".

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata ukidanje stope od 45 posto smatra "antisocijalnom mjerom kojom Vlada pogoduje najbogatijima i nagrađuje menadžere". Ribić ističe da bi oni koji imaju plaću veću od Predsjednika Republike trebali biti oporezivani s više od 45 posto.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da će ujedinjenje porezne stope pomoći da više ljudi osjeti povećanje plaća, ali će "prosperirati samo najbogatiji". Najsiromašniji će dobiti nekoliko kuna više, dok će najbogatiji dobiti povećanje od nekoliko tisuća kuna.

Predstavnici svih triju najjačih sindikata su dodali kako je Vlada izigrala socijalni dijalog jer je preskočila raspravu u GSV-u o pojedinim mjerama kako je bilo dogovoreno.

Pročitajte više