Vlada je suglasna da se izmjene Zakona o sigurnosti prometa upute u treće čitanje

VLADA se slaže da se konačni zakonski tekst izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama uputi u treće saborsko čitanje, ako tako odluče saborski zastupnici, izjavio je danas u Saboru zamjenik ministra unutarnjih poslova Josip Vresk..

Većina parlamentarnih klubova u raspravi je predložila treće saborsko čitaje, smatrajući da su predložene kazne za prometne prekršaje previsoke i neprovedive.

Zaključujući raspravu, Vresk je kazao da su predložene kazne u potpunosti usklađene sa Zakonom o prekršajima.

´Stoga ne možemo propisati drugačije gornje limite kazni i voditi drugačiju kaznenu politiku´, odgovorio je Vresk na zastupničke zamjerke.

U pojedinačnoj raspravi o predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa većina zastupnika ustrajala je na prijedlogu da se zakon uputi u treće čitanje, odnosno da ga Vlada bolje razradi i učini ´provedljivijim´.

Jadranka Kosor (HDZ) dvojbenom drži odredbu kojom se ukida obveza sudionika prometne nesreće s manjom materijalnom štetom da o nesreći obavijesti policiju.

´Što ako sudionik nesreće nema položen vozački ispit, osigurano vozilo ili je pod utjecajem alkohola ili droge. Kako to vozač može sam utvrditi, bez policije´, upitala je Kosor.

Branislav Tušek (SDP) smatra da zakon ne treba upućivati u treće čitanje jer bi, kako kaže, odlaganjem njegova donošenja samo porastao broj stradanja u prometu.

Za što prije donošenja Zakon o sigurnosti prometa založila se i Snježana Biga-Friganović (SDP) ukazavši pritom na nedisciplinu i nisku kulturu u prometu.

Želimir Janjić (HSLS) upitnim smatra da se dopusti HAK-u i Centru za vozila samostalno utvrđivanje naknade za polaganje vozačkih ispita, jer se, drži, može dogoditi da se visina naknada neosnovano poveća.

Nerealnom smatra visinu plaća u HAK-u, koja se, rekao je, u 2001. kretala oko 20 tisuća kuna, te upozorio da je u toj godini HAK imao veće putne troškove čak i od Sabora.

Sabor će poslijepodnevni dio sjednice nastaviti raspravom o Odluci o održavanju vojne vježbe ´Cooperative Engagement 2003´.

Pročitajte više