Vlada: Kupit će se zemljište na Bleiburgu

HRVATSKA Vlada zaključila je danas da će se pokrenuti postupak kupnje zemljišta na Bleiburškom polju, kako bi se tamo uredilo spomenpodručje i sagradio spomenik bleiburškim žrtvama stradalim u proljeće 1945. nakon Drugog svjetskog rata.

U akciju treba krenuti organizirano, dostojanstveno i bez ikakve politizacije, to je naša obveza prema žrtvama i dostojanstvenom obilježavanju stradavanja na Bleiburgu, rekao je potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Zadaću da pripremi aktivnosti radi uređenja spomen-područja dobilo je Ministarstvo kulture, dok je za kupnju zemljišta zaduženo hrvatsko Veleposlanstvo u Beču.

Službeni vlasnik Bleiburškog spomen-područja bila bi Republika Hrvatska. Za uređenje spomen-područja i gradnju spomenika u Bleiburgu, Vlada će formirati poseban odbor u kojemu će, osim njezinih predstavnika biti i predstavnici Sabora, nadležnih ministarstava i udruga.

Iako na Vladi danas nije bilo govora o detaljima, po dostupnim informacijama površina spomen-područja još nije definirana, a mogla bi iznositi oko 12.000 četvornih metara.

Još nije poznata ni cijena cijeloga projekta, no neslužbeno se doznaje da je jedan od vlasnika zemljišta ako Vlada pokaže zanimanje, spreman pokloniti svoje zemljište.

Ostatak bi Vlada morala kupiti, a po dostupnim podacima četvorni metar obradivoga zemljišta u austrijskoj pokrajini Koruškoj stoji oko deset eura.

Tome treba pribrojiti i troškove uređenja spomen-područja i izrade spomenika.

Pročitajte više