Vlada: Mečelju rok do kraja mjeseca da ispuni zahtjeve hrvatske vlade

HRVATSKA Vlada očekuje da ruska tvrtka Mečelj do kraja ovog mjeseca promjeni tekst ugovora o kupnji sisačke Željezare, da ga napiše na hrvatskom jeziku te pribavi potrebna jamstva, kako bi nakon toga i Vlada mogla izvršiti svoje obveze prema ugovoru i ugovor mogao stupiti na snagu.

Ruska strana jučer poslijepodne pristala je na promjenu ugovora i davanje jamstva, izvijestio je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić na današnjoj sjednici Vlade.

Mečelj je kupio sisačku Željezaru po ugovoru koji je Željezara sklopila s tvrtkom Conares Balkan, registriranom u Hrvatskoj. Njime je regulirano da se u slučaju spora primjenjuje englesko i velško pravo, da je u tom slučaju nadležan sud iz Pariza. Ugovor je napisan na engleskom jeziku.

Stoga je ministar gospodarstva od ruske strane zatražio da se promjeni tekst ugovora s obzirom na ugovoreno pravo i jezik, te da se izdaju bankarska jamstva za izvršavanje posla.

Ruski je partner jučer poslijepodne na to pristao. Pismenu potvrdu Jurčić je, kaže, dobio od Vladimira F. Ioricha, predsjednika Uprave švicarskog Conares Tradinga, u čijem je sastavu i Conares Balkan.

Premijer Ivica Račan opetovao je da je Vladin prvi uvjet poštivanje hrvatskih zakona i propisa, jer se ugovor ne sklapa izravno s ruskim partnerom nego tvrtkom koja je registrirana u Hrvatskoj.

Kako potpisani ugovor predviđa neke obveze hrvatske Vlade koje je, kaže Račan, Vlada spremna učiniti - dati jamstvo i skinuti hipoteku - uvjet je da i ruski partner izvrši svoje obveze.

Vlada, istaknuo je, inzistira na realnoj garanciji kojom se osigurava puna zaposlenost radnika u idućih pet godina, a ukoliko se ruski partner odluči prekinuti taj posao, radnicima mora biti zajamčeno obeštećenje u visini njihovih šestomjesečnih plaća.

Vlada traži poštovanje tih dvaju zahtjeva, zadovoljna je što je ruski partner spreman to ispuniti i ostavlja mu rok do kraja mjeseca kako bi nakon toga i Vlada mogla ispuniti svoje obveze, kazao je Račan.

Kako je istaknuto na sjednici Vlade, ugovor kojim je Mečelj kupio Željezaru je potpisan, ali bi stupio na snagu nakon što se izmjeni, odnosno kada ruska strana ispuni svoje obveze, a Vlada donese svoje odluke.

Odluke koje bi Vlada trebala donijeti su skidanje hipoteke s nekretnina Željezare, te pristajanje na plaćanje poreza na nekretnine u paušalnom iznosu od 500 eura.

Od ruskog se pak partnera, uz izmjene ugovora vezano za pravo i jezik, traži i bankarsko jamstvo na šest milijuna eura, što je iznos za šestomjesečne plaće za 1.700 radnika Željezare.

Ako bude garancije, a nadamo se da će biti, mi smo zadovoljni, kazao je naknadno novinarima Jurčić.

Objasnio je i da ruski partner u idućih pet godina ne bi bio vlasnik nekretnina Željezare, odnosno da bi nominalno bio njihov vlasnik, ali u pet godina te nekretnine ne bi mogao prodati niti založiti.

Ministar kaže da u razdoblju do stupanja ugovora na snagu ruski partner može početi proizvodnju, jer je ugovor potpisan.

Sve do stupanja na snagu ugovora obvezu prema Željezari preuzima hrvatska strana, a to, objasnio je Jurčić, znači da Vlada preuzima i obvezu isplata plaća radnicima Željezare za veljaču.

Vlada stoji iza tih obveza, ali moguće je da će, zbog svih događaja, te plaće malo kasniti, kazao je ministar gospodarstva.

Pročitajte više