Vlada: Odobreno oko 27 milijuna kuna za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Afganistanu

VLADA je danas na zatvorenoj sjednici donijela Zaključak kojim prihvaća prijedlog Ministarstva obrane RH da se iz proračunske pričuve za 2003. isplati iznos od 27.195.405 kuna za financiranje sudjelovanja pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Također je donesena i u saborsku proceduru upućena Odluka kojom se, upućivanjem pet pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, omogućava nastavak sudjelovanja u mirovnoj misiji UNMEE (Etiopija i Eritreja) u kojoj Hrvatska sudjeluje od ožujka 2001.

Vlada je donijela i Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Daljnjeg dodatnog protokola Sporazumu između država stranaka Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir, o pravnom položaju njihovih snaga.

Osnovni je cilj sklapanja Daljnjeg dodatnog protokola postizanje kompatibilnosti u području pravnog položaja vojnih zapovjedništava NATO-a i osoblja zapovjedništava na području država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir, radi olakšavanja odnosa s oružanim snagama pojedine države.

Ovime se omogućuje proširivanje dosadašnje suradnje na području obrane i pravno reguliranje u području sudjelovanja postrojba članica NATO/PfP-a na vojnim vježbama na teritoriju Hrvatske ali i sudjelovanje hrvatskih postrojbi na državnom području ostalih NATO/PfP članica.

Donesena je i Odluka o raspisivanju izbora za Gradsko vijeće Virovitice, a za dan provedbe izbora određena je nedjelja, 9. ožujka 2003.

Vlada je vezano za amandmane Odbora za zakonodavstvo Hrvatskog sabora i Kluba zastupnika LIBRA-e, u saborsku proceduru uputila amandmane na konačni prijedlog zakona o civilnoj službi, kojima se predlaže propisati da su civilni obveznici dužni, tijekom obavljanja civilne službe, steći osnove znanja iz područja pružanja prve pomoći, civilne zaštite i pružanja pomoći prigodom elementarnih nepogoda, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Pročitajte više