"Vlada prevarila sindikate državnih službi, a Šuker prevario carinike"

HRVATSKA je vlada prevarila sindikate državnih službi, a ministar financija Ivan Šuker prevario je carinike, smatraju u Nezavisnom sindikatu carinika Hrvatske.

"Zakon o državnim službenicima obvezao je Vladu RH na ispunjenje obveza u donošenja Uredbe o Klasifikaciji radnih mjesta do 1. siječnja 2006. godine. Svi državni službenici su uskraćeni u svojim pravima, već dvije pune godine! U međuvremenu je Vlada pozvala sindikate iz državnih službi na kompromis i produžetak roka donošenja Uredbe, od šest mjeseci, gdje je potpisan i famozni, sada očito lažni sporazum, između pregovaračkog odbora sindikata državnih službi i predstavnika poslodavca, u ovom slučaju Vlade RH", stoji u priopćenju sindikata carinika.

Carinici se pitaju zašto predstavnici sindikata državnih službi, koji se nalaze u pregovaračkom odboru nisu reagirali od kada je istekao tzv. lažni sporazum. Izrazili su sumnju kako je riječ o sindikatima koji su privrženi HDZ-u, kao što je Carinski sindikat Hrvatske.

Ministar financija obećao je povećanje plaće carinicima

Odgovornim drže i Ministra financija Ivan Šuker jer je carinicima javno, na Carinskim sportskim igrama u Šibeniku, rekao "bit će nešto za carinike, bit će ...", ali umjesto carinicima, tvrdi se u priopćenju, Šuker je povećao plaće poreznicima i to od sredine 2006. godine, kada je već odavno trebalo urediti plaće po novim propisima za sve državne službenike, a ne samo za poreznike i to po onima čija je primjena prestala.

"Tako da je Ministar financija postavio dvostruke kriterije, diskriminirajući u jednom te istom Ministarstvu financija, državne službenike te svrstao s manjim plaćama za isti posao, a time doveo carinike u znatno nepovoljniji položaj, dok je poreznicima s identičnim nazivima radnih mjesta povećao plaće prosječno za 20 posto", iznosi se u priopćenju.

Postavljanjem Mladena Barišića na mjesto ravnatelja Carinske uprave 2004. godine izvršena je smjena svih rukovodećih kadrova u carini koji nisu bili iz HDZ-a te umjesto obvezom depolitizacije, izvršena je politizacija, što je suprotno carinskom kodeksu i obvezi depolitizacije preuzetom iz CARDS programa, koji je provodila RH, sukladno programu pristupa EU.

"Moramo navesti da je zapošljavanje novih uposlenika vršeno, u navedenom zadnjem razdoblju od četiri godine, na štetu postojećih uposlenika carinske službe, a gdje je mjerilo uspjeha i napredovanja bilo, isključivo i jedino - politička podobnost", stoji u priopćenju koje u ime NSCH potpisuje predsjednik Željko Popović.

J.Da.

Pročitajte više