Vlada Saboru uputila zakonski tekst o odgovrnosti pravnih osoba za kaznena djela

KONAČNI prijedlog zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, po kojemu bi se odgovornost pravne osobe temeljila na krivnji odgovorne osobe, Vlada je s današnje sjednice poslala u saborsku proceduru.

Intencija je zakona, rekla je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, da nitko ne može zadržati dobit od kriminalne djelatnosti.

U zakonu je precizirano da će se, prestane li pravna osoba postojati prije okončanja kaznenog postupka, novčana kazna, sigurnosna mjera, javno objavljivanje presude i oduzimanje imovinske koristi izreći pravnoj osobi koja je njen sveopći pravni sljednik.

Zakon, što ga je Vlada perdložila Saboru predviđa novčane kazne i kaznu ukidanja pravne osobe. Novčana bi se kazna kretala od najmanje pet tisuća do najviše pet milijuna kuna.

Kazna ukidanja pravne osobe predviđena je za slučajeve kada je pravna osoba (tvrtka) osnovana radi činjenja kaznenih djela ili je svoju djelatnost pretežito iskoristila za činjenje takvih djela.

Saboru je poslan i konačan tekst zakona o zaštiti od buke.

Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) Vlada je iz tekuće proračunske zalihe odobrila 15 milijuna kuna za programe financijskog, organizacijskog i pravnog restrukturiranja.

HOO je, pak, dužan, u roku mjesec dana izvjestiti Vladu o mjerama štednje koje je poduzeo, te o koracima za utvrđivanje odgovornosti za eventualne nepravilnosti i neracionalnosti u financijskom poslovanju.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić predložio je, pak, da se HOO u pogledu plaća, drži pravila definiranih za javne službe.

Za 20-ak malih i siromašnih općina Vlada je odobrila mešto manje od deset milijuna kuna pomoći kako bi pokrile tekuće izdatke.

Mjestima u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja su koncem godine imala štete od požara ili olujnog nevremena i tuče, Vlada je odobrila 480 kuna bespovratne pomoći.

Pročitajte više