VLADA U POŽEGI O PLANU PODIZANJA TRAJNIH NASADA

U iduće četiri godine u Hrvatskoj bi se trebalo zasaditi 13.000 hektara novih vinograda, 15.000 hektara novih voćnjaka i 5.500 novih maslinika, predviđeno je Operativnim planom podizanja trajnih nasada, koji bi Vlada trebala prihvatiti na sutrašnjoj sjednici u Požegi. L

Prekomjeran uvoz, te činjenica da će ulaskom u Europsku uniju, dvojbeno biti povećanje površina pod dugodišnjim nasadima, glavni su motiv za donošenje tog Plana što ga je predložilo Ministarstvo poljoprivede i šumarstva.

Da bi se plan ostvario, trebat će poduzeti više mjera, primjerice, povećati poticaje za postojeće i podizanje novih vinograda na područjima s težim uvjetima gospodarenja, povećati poticaje za lozne sadnice itd.

Podizanje 13.000 hektara novih vinograda, do 2007. omogućilo bi, procjenjuju u Vladi zapošljavanje više od 4.000 obitelji i donijelo financijski efekt od 6,6 milijardi kuna. Podizanje 15.000 hektara novih voćnjaka, trebalo bi pak zajamčiti da će se umjesto uvozom, potrebe za voćem 'pokrivati' iz domaćih voćnjaka. Vlada će u Požegi izmijeniti program poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, s ciljem da zaustavi apartmanizaciju, a dobit će i informacije kako teku pripreme za sezonu požara.

Izmijenit će uvjete kreditiranja infrastrukturnih i gospodarskih projekata, kako bi se siromašnijim područjima omogućilo da za infrastrukturne i gospodarske projekte dio sredstava dobiju od države nepovratno.

Vlada će u Požegi razmotriti i projekte zanimljive tom gradu, Županiji i državi.

Po već uhodanoj praksi, minsitri će se ovisno o resorima koje pokrivaju, sastati s predstavnicima lokalnih vlasti i institucija.

(Hina) xum/xbn yaz

Pročitajte više