Vlada ukida stopu poreza od 40% na plaće? Marić: To je nešto o čemu razmišljamo

Foto: FAH

MINISTAR financija Zdravko Marić komentirao je danas najave ukidanja stope poreza na dohodak od 40 posto.

"I ta stopa od 40 posto je nešto o čemu razmišljamo. Postoje sigurno određeni razlozi da se s njom nešto napravi. Ona je trenutno dosta visoka. Koje će biti konačno rješenje, molim vas za još malo strpljenja", kazao je Marić.

Potvrdio je i da porezni USKOK ostaje u ministarstvu.

"Jačanje svih službi, pa tako i Poreznog USKOK-a nije uopće upitno. Svi ovi izazovi modernog vremena i pred tu službu, i pred ostale stavlja dodatne izazove, tako da, dozvolite mi da napravimo i tu sistematizaciju i reorganizaciju Ministarstva financija kako smatramo ja osobno i moj najuži tim, da bi najbolje i najefikasnije radila svoj posao", objašnjava.

"Vlada odlično funkcionira"

Osvrnuo se i na funkcioniranje vladajuće suradnje i činjenicu da neki zakoni ne mogu proći u Saboru, poput ukidanja Mesićevog ureda.

"Ja bih rekao da mi u Vladi sigurno dobro funkcioniramo. Jučer smo nakon sjednice imali internu raspravu po pitanju reformi. Tu smo vrlo jasni. Donijeli smo ova dva dokumenta koje smo poslali u Bruxelles. Već smo inicirali i vremenski horizont. Sjeli smo svi skupa da dodatno izbistrimo i potvrdimo, a to smo i učinili, da planiramo sve napraviti kako smo rekli u skladu s rokovima", kaže ministar financija.

Komentirao je i ponašanje predsjednice koja je poručila da se županije ne treba ukidati što je, podsjetimo, zahtjev MOST-a.

"Sigurno da treba čuti zajednicu i županija i gradova i po pitanju teritorijalnog ustroja, ali i po pitanju njihovih fiskalnih kapaciteta, ali ne samo prava nego i odgovornosti. Dakle, to je jedna tema o kojoj treba razgovarati", zaključuje Marić.

Lalovac: Podržavam ukidanje stope poreza na dohodak od 40 posto

Moguće ukidanja stope poreza na dohodak od 40 posto pozdravlja i bivši ministar financija SDP-ov Boris Lalovac.

"Mislim da je to dobar potez. Kada smo prvi puta išli u izmjene poreza na dohodak, imali smo dosta protivnika kako će cijela lokalna uprava pasti. Pokazalo se upravo suprotno: da imaju stabilne prihode, građani su počeli trošiti jedan mali dio dohotka, pokrenula se ekonomija. Smatram i tada sam smatrao da je stopa od 40 posto previsoka i da ju treba ukinuti jer se u toj stopi nalaze mladi ljudi, liječnici, znanstvenici, informatičari, inženjeri, oni koji stvaraju određene dodane vrijednosti izvozno orijentirane ekonomije", rekao je Lalovac.

Dodaje Lalovac i kako zbog visokog poreza na dohodak strane kompanije izbjegavaju doći u Hrvatsku jer su time penalizirane, a zauzvrat ne dobivaju ništa.

Pročitajte više