VLADA USVOJILA GODIŠNJI NACIONALNI PROGRAM ZA NATO

Hrvatska Vlada u petak je na zatvorenom dijelu sjednice usvojila Godišnji nacionalni program za NATO 2004.2005. (ANP), kojim se ulazi u treći ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP), a koji Hrvatsku u većoj mjeri profilira kao buduću članicu Sjevernoatlantskog saveza.

Glavni je cilj Hrvatske, prema tom dokumentu, da tijekom ovog ciklusa dosegne stupanj reformi koji omogućava otpočinjanje pristupnih pregovora s NATO-om, rekao je izvor u hrvatskoj Vladi.

ANP je, nastavlja isti izvor, rezultat međuresorske koordinacije i suradnje i rada svih ministarstava i službi povezanih s procesom prilagodbe standardima NATO-a, uključivo i predstavnike Ureda Predsjednika i Hrvatskog sabora.

U ovom dokumentu hrvatska Vlada kao jedan od svojih bitnih ciljeva ističe potrebu osiguravanja da Hrvatska, u trenutku kada se Savez odluči na idući krug proširenja, bude u svakom pogledu spremna na članstvo, što pokriva vojnu, političku i ekonomsku spremnost.

Hrvatska se zato u ANP-u deklarativno i konkretnim planovima reformi stavila na raspolaganje za sve sadašnje i buduće zajedničke planove NATO-a.

Hrvatska se u ANP-u pojačano obvezuje na ispunjavanje političkih i ekonomskih kriterija povezanih i s EU-om, a u dokumentu se ističe i veliki zaokret u potpori i prihvaćanju sustava kolektivne obrane NATO-a.

NATO je na svom summitu u Istanbulu u lipnju ove godine objavio da će proces budućeg proširenja biti kontinuirano razmatran i ocjenjivan, te će se na osnovu te ocjene na idućem summitu Saveza ocjenjivati indivudalni napredak koji će postići zemlje koje žele ući u članstvo.

Hrvatska je ulazak u EU i NATO postavila za strateške ciljeve svoje vanjske politike, a procesi ulaska u euro-atlantske integracije vode se kao procesi koji se međusobno nadopunjuju.

Hrvatska, kazao je izvor u hrvatskoj Vladi, čvrsto podržava politiku NATO-a, a nastavit će i proširiti svoje sudjelovanje u operacijama Saveza. Zagreb tako namjerava proširiti svoje djelovanje u Afganistanu, u sklopu misije ISAF-a. To proširenje odnosit će se na civilni angažman Hrvatske u Pokrajinskom timu za obnovu koji u Feyzabadu vodi Njemačka. Civilni angažman Hrvatske uključivao bi i diplomate, civilne policijske instruktore te moguće sudjelovanje civilnog i vojno-medicinskog osoblja. Hrvatska Vlada, među ostalima, namjerava podržati i napore međunarodne zajednice za uspostavu mira, stabilnosti i demokracije u Iraku. Hrvatska je već na liječenje primila sedmoro iračke djece, a šestoro iračkih liječnika proći će u Hrvatskoj forenzičku obuku. Vlada premijera Ive Sanadera izrazila je spremnost da pomogne i u obuci iračkih policajaca u Jordanu.

Vlada će u predstojećem razdoblju pojačati i svoje aktivnosti u vezi promocije članstva Hrvatske u NATO-u.

Godišnji nacionalni program do kraja rujna bit će dostavljen NATO-u, a hrvatski tim, na čelu s nacionalnim koordinatorom za NATO Pjerom Šimunovićem, u drugoj polovici listopada u Bruxellesu o njemu će razgovarati pred političkim odborom Saveza.



(Hina) xnab yps

Pročitajte više