Vlada utvrdila popis od 15 dopuštenih GMO koji se smiju nalaziti u proizvodima na hrvatskom tržištu

HRVATSKA Vlada utvrdila je danas popis od 15 dopuštenih genetski modificiranih organizama (GMO) koji se smiju nalaziti u proizvodima na hrvatskom tržištu, a riječ je o GMO koji su dopušteni i u EU, a nalaze se u soji, nekim vrstama kukuruza, uljane repice i pamuka.

Vlada je to definirala uredbom u kojoj je također propisala da se mora posebno označiti sva hrana za ljude i stočna hrana koja sadrži više od 0,9 posto GMO. Posebno se dakle neće morati označavati proizvodi ako sadrže 0,9 ili količine manje od te razine.

Kad je riječ o poljoprivrednom sjemenu, nije dopuštena nikakva količina GMO-a, istaknuo je ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Kako se pojašnjava u vladinoj uredbi Hrvatska dosad niti jednom GMO ili proizvodu koji ih sadrži nije izdala dopuštenje za stavljanje na tržište.

Hebrang kaže da se u utvrđivanju navedenih standarda Hrvatska rukovodila standardima Europske unije.

Vlada je na sjednici u Osijeku osnovala Nacionalno povjerenstvo za navodnjavanje kojemu je na čelu premijer Ivo Sanader.

S projektom navodnjavanja Vlada kani krenuti vrlo intenzivno, jer se radi o strateškom projektu čiji se značaj može usporediti s gradnjom cesta, rekao je premijer.

Najavio je da će tročlano ministarsko izaslanstvo uskoro otputovati u Izrael, kako bi u zemlji poznatoj po uspjesima u navodnjavanju prikupilo sve elemente za izradu hrvatskog master plana navodnjavanja.

Vlada je kao svoje savjetodavno tijelo danas osnovala Vijeće za poljoprivrednu politiku koje ima 24 člana, a predsjednik mu je akademik Milan Maceljski.

Vijeće okuplja ugledne poljoprivredne stručnjake, znanstvenike, gospodarstvenike, proizvođače. Vijeće će, kaže premijer Sanader, Vladi pomagati pri odlučivanju o svim pitanjima bitnim za poljoprivrednu politiku.

Aktom o njegovom osnivanju predviđeno je da će Vijeće pratiti kako se provode mjere i ciljevi definirani u Zakonu o poljoprivredi, davat će mišljenja o svim bitnim dokumentima iz područja poljoprivrede, predlagati mjere za održivi razvitak poljoprivrede, sela i prehrambene industrije.

Vlada je Saboru iz Osijeka poslala Zakon slijedom kojega bi se sredinom ove godine uvele evidencijske markice za brašno.

Uvođenjem markica osigurat će se učinkovitija kontrola brašna u Hrvatskoj, uvjereni su u Vladi.

Markice će morati biti na svim vrstama pakovanja brašna, a za one koji se toga ne budu pridržavali Zakon predviđa visoke novčane kazne.

Činjenica je da je dobar dio brašna išao kroz sivo tržište a Vlada to želi eliminirati, istaknuto je na sjednici u Osijeku.

Premijer Sanader uvjeren je da će uvođenjem markica samo u prvoj godini pojačati državni proračun od 30 do 35 milijuna kuna.

U Osijeku su najavljene i izmjene Zakona o hrani slijedom čega bi se sjedište Agencije za hranu iz ranije predviđenog Zagreba prebacilo u Osijek.

Pročitajte više