Vlada uvodi iskaznicu za državne zaposlenike. Rakar: To je potpuno nepotrebno

Foto: EPA

U SJENI žestoke rasprave u vezi vojne obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj ostao je Konačni prijedlog zakona o službenoj iskaznici, koji predviđa izradu elektronske iskaznice za sve zaposlenike državnih tijela. 

Vlada premijera Andreja Plenkovića u izvedbi Ministarstva pravosuđa Ivana Malenice našla je još jedan način bujanja birokracije u Hrvata.

Čemu bi trebala služiti službena iskaznica?

Što je uopće službena iskaznica i čemu služi? Evo što kaže članak 4 Konačnog prijedloga zakona: "Službena iskaznica je elektronička javna isprava kojom zaposlenik državnog tijela dokazuje svoj službeni status i elektronički identitet."

"Službena iskaznica koristi se kao sredstvo elektroničke identifikacije i autentikacije radi pristupa elektroničkim uslugama, za aktivaciju drugih autentikacijskih ili potpisnih sredstava te za potpisivanje akata za koje je korisnik službene iskaznice ovlašten", navodi se u stavku 3 ovog člana.

Također, ova iskaznica "može služiti za fizičku identifikaciju i beskontaktnu primjenu radi registracije ulaska u prostorije državnog tijela i u druge svrhe propisane posebnim propisima". 

Dodatna birokratizacija

Riječ je o dodatnoj birokratizaciji ionako već previše birokratizirane hrvatske birokracije.

Već sam Konačni prijedlog zakona svjedoči o tome, primjerice kada se u članku 5 detaljno bavi time kakav mora biti formular za izdavanje ove iskaznice.

"Obrazac službene iskaznice na prednjoj strani sadržava: - grb Republike Hrvatske, naziv: "Republika Hrvatska", - naziv: "službena iskaznica", - prostor za upis: prezimena, imena, datuma izdavanja, broja iskaznice, podataka za strojno čitanje (QR kod), - elektronički kontaktni čip i - elektronički beskontaktni čip", navodi se u članku 5 stavak 2. 

A u stavku 4 naišli na sljedeće: "Iznimno od stavaka 2. i 3. ovoga članka, obrazac službene iskaznice može imati drugačiji izgled odnosno sadržaj, samo ako je posebnim zakonom ili podzakonskim propisom drugačije određeno." Dakle, ne treba biti iznenađen različitim verzijama obrasca iako se detaljno propisuje kakav obrazac mora biti. 

Marko Rakar: Ne postoji tehnički razlog za postojanje ove iskaznice

Za komentare ovog zakona, odnosno u čemu je problem sa "službeničkom iskaznicom" pitali smo informatičkog stručnjaka Marka Rakara.

"U visoko umreženom sustavu kakvog danas posjedujemo, sasvim je nepotrebno imati bilo kakve službeničke kartice, osobito ne onakve koje zahtijevaju posebni zakon", kaže on.

"Naime, unazad gotovo deset godina, sve osobne iskaznice dolaze s ugrađenim certifikatima i svaki službenik kojem je potrebna bilo kakva autentifikacija može je obaviti i svojom osobnom iskaznicom koja se potom korištenjem aplikacije usporedi sa službenom evidencijom koristeći OIB i to je to", objašnjava.

Rakar ističe da "ne postoji tehnički razlog zbog kojeg bi ovakva kartica morala postojati a da je ne možemo riješiti već postojećim rješenjem koje posjeduje gotovo svaki građanin ove zemlje (a uskoro i baš svaki, kada sve stare osobne iskaznice budu zamijenjene)".

"Službenici će mahati njima da se proguraju preko reda"

Upozorava da kreiranjem ovakve "službeničke kartice" u biti ozakonjujemo ilegalnu financijsku potporu gubitaškim i parazitskim paradržavnim tvrtkama poput AKD-a ili Fine koji već uspješno isisavaju desetke milijuna eura kroz preskupe, zaostale i općenito tehnološki poluupotrebljive proizvode i usluge kojima opterećuju, koče i općenito usporavaju sve pozitivne napore u digitalizaciji i digitalnoj transformaciji ove države.

"Ova "službenička kartica" je sasvim nepotrebna, trošak je nepotreban i jedino što će se njome postići je da će desetine tisuća službenika mahati njima u pokušaju da se proguraju preko reda, ostvare neko pravo koje im ne pripada ili izbjegnu plaćanje prometnih i drugih kazni temeljem svoje "službeničke" karme", zaključuje Marko Rakar.

Vrijedi napomenuti da neke institucije već imaju svoje posebne iskaznice za zaposlene, poput Ministarstva obrane. Stoga će ovo biti samo dupliranje onoga što već postoji.

Što ako dođe do zloupotrebe iskaznice?

Zakon predviđa i mogućnost zloupotrebe službene iskaznice i predviđa kažnjavanje.

"Zlouporabom službene iskaznice smatra se korištenje službene iskaznice u privatne svrhe predstavljajući privatnu radnju kao službenu radnju ili za predstavljanje odnosno postupanje korisnika službene iskaznice u službenom svojstvu za koje nije ovlašten", navodi se u članku 9, da bi se u članku 12 definirala kazna: od 10 do 60 eura.

Kritike opozicije: Bespotrebno trošenje 5,8 milijuna kuna

Opozicija je prošlog ljeta kritizirala ovu Plenkovićevu ideju. Zakon je suvišan, nepotreban, bez njega bi državi uštedjeli 5, 8 milijuna kuna, poručili su u saborskoj raspravi zastupnici Socijaldemokrata i Centra.

“Zakon nema smisla, treba ga povući, čemu novi trošak”, pitao je Željko Pavić (Socijaldemokrati), tumačeći kako već postoje gotovi servisi koji se mogu koristiti bez iskaznica i omogućavaju veću fleksibilnost.

Državni tajnik Josip Salapić je izjavio da su iskaznice “u skladu s razvojem informatičkog društva i digitalizacijom”, zbog čega je “potrebno državnim i pravosudnim dužnosnicima te državnim službenicima i namještenicima omogućiti što jednostavniji i brži pristup različitim bazama podataka i aplikacijama koje se koriste za obavljanje poslova te elektronički potpis akata”.

Naveo je da treba promijeniti oko 60 tisuća službenih iskaznica, od čega bi ih se 30 tisuća financiralo EU sredstvima. Nove bi iskaznice trajale tri godine, a jedna bi stajala 125 kuna.

Pročitajte više