Vladajuća koalicija pripremila odgovor na bojkot saborskog rada

KOORDINACIJA klubova saborskih zastupnika vladajuće koalicije odlučila je na današnjem sastanku da će Hrvatski sabor ubuduće o dnevnom redu i raspravljenim zakonskim prijedlozima glasovati srijedom, što je odgovor na najavljeni bojkot saborskog rada oporbenih stranaka (HDZa, HSLSa, HSPa i DCa).

Oporba je nedavno odlučila da neće glasovati o raspravljenim zakonskim prijedlozima zbog stanja u Skupštini Osječko-baranjske županije, osim kad se bude glasovalo o zakonima kojima se usklađuje hrvatsko zakonodavstvo sa zakonima Europske unije te zakonima kojih su predlagatelji te četiri stranke.

Kako je nakon popodnevna sastanka klubova zastupnika vladajuće koalicije izjavio predsjednik Kluba SDP-a Mato Arlović, koalicijski će zastupnici morati aktivnije sudjelovati ne samo u radu Sabora nego i na sjednicama saborskih odbora.

Klubovi vladajuće koalicije složili su se da će poduprijeti paket radno-socijalnog zakonodavstva, a amandmani neće koncepcijski utjecati na sadržaj tih zakonskih prijedloga, najavio je Arlović.

Glede popune mjesta u Vijeću HRT-a Arlović je izvijestio da nije postignut dogovor s oporbom, pa će klubovi vladajuće koalicije predložiti svih 11 kandidata za Vijeće, iako je bilo predviđeno da šest kandidata predloži vladajuća koalicija, a pet oporba.

Bez obzira na pakete zakona koje Hrvatska treba uskladiti sa zakonodavstvom EU-a, Sabor najvjerojatnije neće zasjedati nakon 15. srpnja, kad počinje redovita stanka, pa je moguće da izvanredne sjednice ne bude do početka rujna, rekao je Arlović.

Pročitajte više