Vladimir Zagorec bez komentara o petosatnom svjedočenju u istrazi o otmici njegovog sina

UMIROVLJENI general Vladimir Zagorec danas je gotovo pet sati svjedočio u istrazi o otmici njegovog maloljetnog sina, a nakon iskaza pred istražnim sucem nije želio dati izjavu novinarima.

Vladimir Zagorec je iskaz pred istražnim sucem Zoranom Luburićem počeo davati jutros oko 9 sati, a završio je u 14 sati. Nakon njega pred istražnog suca došao je i njegov maloljetni sin koji je 23. veljače otet u Zagrebu i pušten nakon što je njegov otac otmičarima platio polovinu otkupnine, 750 tisuća eura.

Uz brojne branitelje desetorice osumnjičenih za otmicu istražnom ročištu je bio nazočan i sam ravnatelj Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Željko Žganjer koji je izjavio kako je Vladimir Zagorec detaljno ispitan, no kako njegov opsežan iskaz ne može komentirati. No, dodao je da nema razlike između njegovog današnjeg iskaza i onoga kojeg je ranije dao policiji.

Službenih informacija o tome što je umirovljeni general izjavio pred istražnim sucem nema jer istražno ročište i nije javno, no neslužbeno se doznaje da je Zagorec potvrdio da je nakon otmice sina telefonski razgovarao s Hrvojem Petračem.

Osim kontakata s Petračem, Zagorec je navodno kronološki opisivao otmicu, prepričavajući po danima sve događaje vezene uz odvođenje dječaka, traženje otkupnine, pregovore s otmičarima i predaju novca.

Nakon otmice Zagorčeva sina policija je uhitila šestoricu osumnjičenika, dok su trojica još uvijek u bijegu.

Krajem prošlog tjedna istraga je proširena i na Hrvoja Petrača, zagrebačkog poduzetnika kojega su proteklih godina neki mediji, ali i sudski svjedoci povezivali s kriminalom. Petrača, koji je također nedostupan policiji, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) sumnjiči da je organizirao deveteročlanu zločinačku skupinu u kojoj je i njegov sin Novica i potaknuo ju na otmicu Zagorčeva sina.

Odvjetnici Hrvoja Petrača, ineče, tvrde da je on na službenom putu.

U USKOK-u, pak, tvrde da protiv Petrača imaju dovoljno dokaza. Navodno ga terete neki od pritvorenih otmičara, a ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer tvrdi da tužiteljstvo ima i druge dokaze. U medijima se nagađa da Petrača, među ostalim, s otmicom povezuju česti telefonski razgovori s Ivanom Matekovićem, jednim od trojice osumnjičene braće, kojega USKOK također tereti kao organizatora skupine.

Petrač je, inače, nakon sretnog završetka otmice Zagorčeva maloljetnog sina u medijima tvrdio da je, zajedno sa sinom Novicom, ponudio pomoć Vladimiru Zagorcu u prikupljanju otkupnine, no umirovljeni general je to odbio.

On, pak, od otmice sina nije dao ni jednu izjavu za medije, a policija mu još uvijek pruža zaštitu.

Pročitajte više