Vladin izvor: Intenzivirana potraga za Gotovinom

SLUČAJ Gotovina, Vladin Akcijski plan, prebacivanje određenih predmeta iz Haaga, teme su o kojima će 2. lipnja u Zagrebu s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte razgovarati njezin domaćin, premijer Ivo Sanader, u utorak se neslužbeno doznaje iz Banskih dvora.

Premijer će pretpostavlja se, iznijeti rezultate Akcijskog plana, što je do sada učinjeno i što će se činiti.

O rezultatima se ne mogu dobiti nikakve pojedinosti, no jedan visoki izvor ističe da je zadnjih mjeseci intenzivirana potraga za odbjeglim generalom Antom Gotovinom i mjere za razbijanje mreže mogućih pomagača.

Sva nadležna tijela, navodi taj izvor, svakodnevno se koordiniraju i nastoje dobiti što više informacija, svaka se informacija provjerava a podaci se razmjenjuju s Tužiteljstvom ICTY-a.

Iz izvješća Haagu se, kaže taj izvor, vidi da nadležne hrvatske službe poduzimaju sve u lociranju i uhićenju generala Gotovine i razbijanju mreže pomagača.

Visoki izvor iz Banskih dvora objasnio je i zašto će premijer a ne ministrica pravosuđa, ovoga puta biti domaćin glavnoj haškoj tužiteljici.

Suradnja Hrvatske i Haaga, tumači, i dalje ima pravni karakter, ali budući da ima evidentno političkih implikacija, odlučeno je da će ovoga puta domaćin biti premijer.

Visoki izvor pritom naglašava da to ne isključuje postojeće kanale suradnje s Haagom preko Ministarstva pravosuđa i glavnog državnog odvjetnika, odnosno Ministarstva vanjskih poslova kad se radi o Planu.

Provedba mjera iz Akcijskog plana, kaže izvor blizak Ministarstvu vanjskih poslova, u diplomatskim krugovima ima vrlo dobar odjek, kao i premijerovo prošlotjedno obraćanje Hrvatskom saboru.

Desetak dana nakon Zagreba, konkretno 13. lipnja, Del Ponte će podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, a istog dana sastaje se i Vijeće ministara EU zaduženo za odluku o Hrvatskoj što je, primjećuje jedan visoki dužnosnik, pomalo nezgodan "tajming".

Pročitajte više