Vladina reakcija na prosvjed HST-a: Prosječna plaća u HT-u iznad 8.000 kuna

VLADA je reagirala na današnji prosvjed Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) zbog navodnih netransparentnih rješavanja pitanja viška radnika i odustanka od prodaje sedam posto dionica radnicima.

Sva dobit Hrvatskog telekoma (HT) ostvarena u 2001. godini, a riječ je o 310 milijuna kuna, ostala je unutar HT-a, kao i 90 posto dobiti ostvarene u 2002. godini, odnosno približno 1,7 milijardi kuna, ističe u priopćenju Vladin Ured za odnose s javnošću.

Lani je dioničarima podijeljeno 186 milijuna kuna, a zadržana dobit prvenstveno je uložena u tehnološki razvoj, modernizaciju i unaprjeđenje sustava telekomunikacija.

Vlada također naglašava da je HT izuzetno konkurentan poslodavac u Hrvatskoj - prosjek plaća u HT-u je 8.040 kuna bruto, dok je prosjek plaća u gospodarstvu u srpnju iznosio oko 5.690 kuna bruto.

Dodatne usporedbe radi, prosječna plaća NKV radnika u HT-u iznosi 5.440 kuna bruto.

Osim osnovne plaće zaposlenici dobivaju 3.750 kuna bruto za regres, božićnicu od 1.000 kuna neto, te dar za Uskrs od 400 kuna.

U pogledu prodaje sedam posto dionica radnicima HT-a, Vlada ističe da ne može udovoljiti zahtjevima sindikalnog čelništva o dodjeli dionica bez naplate, s obzirom na više nego dobre uvjete u kojima posluje HT.

Vlada također naglašava da je HST potpisnik kolektivnog ugovora koji HT u cijelosti poštuje, pa bi bilo za očekivati spremnost na dijalog i konstruktivnije ponašanje sindikata.

Stoga Vladin Ured za socijalno partnerstvo poziva HST na radni sastanak u ponedjeljak, 27. listopada, o poslovnoj politici HT-a i radno-pravnom položaju radnika, te tijeku aktivnosti na pripremama za prodaju sedam posto dionica HT-a.

Pročitajte više