Vlahušić: Od zdravstvenih ustanova zatražen prekid suradnje s tvrtkom Teseco

MINISTARSTVO zdravstva zatražilo je od svih zdravstvenih ustanova koje su, u zbrinjavanju medicinskog otpada, surađivale s tvrtkom Teseco, u vlasništvu Dinka Breberine, da prekinu suradnju s njom, izjavio je danas ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Policija je jučer otkrila da je tvrtka Teseco uskladištila opasan infektivni otpad u štaglju u selu kod Vojnića, te da je riječ o otpadu iz zagrebačkih zdravstvenih ustanova.

Vlahušić je dodao kako zdravstvene ustanove, a riječ je uglavnom o privatnim ordinacijama, nisu znale kako se i gdje njihov otpad odlaže.

"Ovaj slučaj nelegalnog zbrinjavanja otpada samo je vrh ledenog brijega jer se dugo godina na tom problemu nije ništa radilo", rekao je Vlahušić.

Na natječaju koje je Ministarstvo zdravstva raspisalo prije četiri mjeseca, izabrana je tvrtka koja će zbrinjavati otpad privatnih ordinacija i ljekarni, no još je u tijeku usklađivanje detalja oko početka njezina rada, rekao je.

Za zbrinjavanje medicinskog otpada bit će uloženo i 20-ak milijuna kuna iz kredita Vijeća Europe, a osposobljena je i spalionica u Kliničkoj bolnici Dubrava, koja će osim svog otpada zbrinjavati i otpad zdravstvenih ustanova u vlasništvu Grada Zagreba.



Pročitajte više