16 godina nakon tragedije, Ivica Mladineo oslobođen optužbe za smrt četvero pomoraca

Foto: Index

IVICA MLADINEO, vlasnik brodarske zadruge Zora i suvlasnik broda Nautika 64 koji se početkom 2001. godine prevrnuo pred Anconom te povukao u smrt zapovjednika Petra Jašića i još trojicu pomoraca, oslobođen je danas na Županijskom sudu u Splitu optužbe za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Mladineo je 2012. godine bio osuđen na šest godina zatvora, a sutkinja Katija Blaće prilikom objave presude je kazala kako se srami što je dio pravosudnog sustava koji nije bio u stanju okončati postupak 11 godina. Međutim, Vrhovni sud je presudu ukinuo jer su izostali razlozi o odgovornosti Ivice Mladinea.

Je li slučaj već bio presuđen?

Vijeće suca Nevena Cambija ponajprije je ispitalo radi li se o već presuđenom slučaju. Protiv Mladinea i Zore već je bio pokrenut prekršajni postupak te je optužni prijedlog odbačen. Zaključili su kako se ipak ne radi o presuđenoj stvari, prvenstveno imajući u vidu izloženost sankciji u prekršajnom i kaznenom postupku. Kazneni, naime, nosi minimalnu sankciju od tri godine zatvora, dok se u prekršajnom može izreći tek novčana kazna.

Mladineo krivo optužen?

Drugo je pitanje bilo za što se konkretno može teretiti Mladinea. Državno odvjetništvo optužilo ga je da je dozvolio isplovljavanje broda prekrcanog tovarom kamenih blokova, koji nisu bili pravilno osigurani, unatoč lošoj vremenskoj prognozi te da je brod zapolovio izravno put Italije, a ne uz obalu kako je trebao po kategorizaciji.

Vijeće je zaključilo da se za sve to nije moglo optužiti Mladinea, već nekog drugog.

"Sve ovo trebalo je staviti nekom drugom na teret. Prema Pomorskom zakoniku samo inspektor sigurnosti plovidbe može spriječiti isplovljavanje broda. Nautika je pregledana prije isplovljavanja, inspektori nisu uočili da je brod prekrcan i da teret nije učvršćen", kazao je sudac Cambi.

"Ne znamo zašto se brod prevrnuo, sve se temelji na pretpostavkama"

Uzroci tragedije do danas nisu poznati.

"Nemamo sigurne i pouzdane zaključke zašto se brod prevrnuo. Sve se temelji na pretpostavkama. Broda i tereta više nema. Ne znam koliko je bilo tereta, kako je bio osiguran. Ne znamo kakvo je stanje bilo na moru. Nažalost, nikada se neće saznati zašto se brod prevrnuo i zašto je poginulo četvero pomoraca", kazao je Cambi.

Prevrnuće Nautike 64 preživio je tek jedan član posade.

"Paradoksalno, izbor rute spasio je jedan život. Nije sporno da je brod bio van dopuštene rute, ali upravo zbog toga što se prevrnuo na toj poziciji, Geni Vuković uspio se spasiti doplivavši do naftne platforme koja se nalazila u blizini", naveo je Cambi.

Nautika pronađena na 100 metara dubine

Mladineo nije bio raspložen za komentar. Najavio je da će svoju priču ispričati kada presuda postane pravomoćna.

"Pronašao sam Nautiku. Nalazi se na stotinu metara dubine", ipak nam je otkrio Mladineo, inače brat Vinka Mladinea, Sanaderovog direktora Fonda za zaštitu okoliša.

Pročitajte više