Vođa Ku Klux Klana iz SAD-a se kamionom zabio u prosvjednike, dobio 6 godina zatvora

Screenshot: YouTube/CBS News

MUŠKARAC iz američke savezne države Virginije osuđen je na šest godina zatvora jer se u lipnju kamionetom namjerno zaletio u grupu prosvjednika iz kampanje Black Lives Matter.

Harry Rogers (37) osuđen je u ponedjeljak na 12 mjeseci zatvora po svakoj od šest optužnica za napad i uništavanje imovine. Rogersa čeka suđenje za još tri kaznena djela zlonamjernog zadavanja ozljeda; odnosno po jedna optužnica za svaku od tri osobe koje su bile ozlijeđene tijekom incidenta, piše CNN.

"Nijedna od ozljeda nije bila opasna po život", rekla je odvjetnica Shannon Taylor.

Rogers se još nije izjasnio o optužbama za kaznena djela.

Prema izjavama svjedoka koji su bili na prosvjedu Black Lives Matter u okrugu Henrico u Virginiji, vozilo je "okrenulo smjer i prošlo kroz prosvjednike".

U svom kamionu i u kući imao opremu s oznakama KKK

Tužitelji su priopćili kako je u Rogersovom kamionu i u njegovoj kući pronađena oprema koja se koristi u aktivnostima Ku Klux Klana. Opisali su ga kao "samopriznatog vođu Ku Klux Klana i promotora konfederacijske ideologije".

Policajci koji su uhitili Rogersa pretresli su njegov kamion i dom te pronašli više komada oružja, municiju, nekoliko zastava KKK-a i Konfederacije te literaturu o Ku Klux Klanu.

Nije osuđen za zločine iz mržnje

Rogers za sada nije optužen ni za kakav zločin iz mržnje. Sudac je odbacio optužbu o zločinu iz mržnje presudivši da tri žrtve, koje su bili bijelci, nisu napadnute zbog njihove rase.

Taylor smatra da je trenutni zakon o zločinima iz mržnje u Virginiji "nepotpun".

"Naš sadašnji zakon uzima etničku pripadnost žrtve kao osnovu zločina iz mržnje, ali to nije dovoljno. Potreban nam je zakon koji će obuhvatiti mržnju okrivljenika bez obzira na boju kože žrtve", rekla je Taylor.

"Svako negativno djelovanje pobožnog člana KKK prema pokretu Black Lives Matter temelji se na mržnji i to bi trebalo rezultirati oštrijim kaznama", dodala je.

Pročitajte više