vodstva hdz i sda bez dogovora o vladi Hercegovačkoneretvanske županije

Čelnici HDZ BiH i SDA na sinoćnjem sastanku predvođenom predsjednicima stranaka Barišom Čolakom i Sulejmanom Tihićem nisu se uspjeli dogovoriti o osnivanju vlade Hercegovačkoneretvanske županije, potvrdili su u utorak sudionici sastanka.

Hercegovačkoneretvanska županija je jedina od deset županija u Federaciji BiH u kojoj do sada nije formirana vlada nakon izbora u listopadu prošle godine a na kojima su nacionalne stranke osvojile najviše glasova.

Obnašatelj dužnosti predsjednika HDZ BiH Bariša Čolak je izjavio kako je sastanak završio neuspješno jer HDZ traži poštivanje izbornih rezultata pri uspostavi vlasti u Hercegovačkoneretvanskoj županiji (gdje je HDZ osvojio najviše glasova), dok SDA, po Čolakovu objašnjenju, traži da se uspostava vlasti u Hercegovačkoneretvanskoj županiji poveže s uspostavom vlasti u Srednjobosanskoj županiji.

Čolak kaže da HDZ smatra da ne treba povezivati politička zbivanja u Srednjobosanskoj i Hercegovačkoneretvanskoj županiji, jer je prošle godine tim dvjema županijama ukinut status županija s posebnim režimom upravljanja (mješovite hrvatsko-bošnjačke županije).

Dopredsjednik SDA Elmir Jahić, sudionik sinoćnjega međustranačkog sastanka, smatra da iako je u županijama Hercegovačkoneretvanskoj i Srednjobosanskoj ukinut "posebni režim" upravljanja ipak ove dvije županije ostale od posebne važnosti, imaju sličnu prošlost (sukoba Hrvata i Bošnjaka) te bi i rješenja s uspostavom vlasti u njima trebala biti vezana.

Jahić je u telefonskoj izjavi za Hinu rekao kako je sastav nove vlade Srednjobosanske županije nacionalno izbalansiran i nitko u njoj nema apsolutnu većinu, dok u Hercegovačkoneretvanskoj županiji, po Jahićevim riječima, HDZ želi blizu 60 posto vlasti, odnosno apsolutnu većinu u županijskoj vladi, iako je prije rata u ovoj županiji od ukupnog stanovništva bilo 40 posto Hrvata.

(Hina) pg sv

Pročitajte više