Vojni šef Gvineje Bisao proglasio se predsjednikom

VOSJKA u Gvineji Bisao u nedjelju je preuzela vlast, svrgnuvši predsjednika Kumbu Yallu pod optužbama za kršenje ustava te bivše portugalske kolonije.

Zapovjednik vojske general Verissimo Correia Seabra poglasio se privremenim predsjednikom nakon puča u kojem nije bilo žrtava, a koji je bio samo zadnji u nizu pokušaja da se sruši Yallina vlast.

"Ja će preuzeti položaj predsjednika Republike do održavanja izbora", izjavio je Correia za portugalsku televiziju.

Correia je rekao da je vojska raspustila sve državne institucije i uspostavila vojni odbor za povratak demokracije. Još nije odredila datum izbora, ali se tijekom dana treba sastati s vladom.

"Nemam ništa osobno protiv Kumbe Yalle... On može ostati u Gvineji Bisao, ili napustiti zemlju", rekao je.

Yala je predsjednikom postao na izborima 2000., a u međuvremenu je preživio dva pokušaja državnog udara i nekoliko puta mijenjao sastav vlade, da bi je u studenome 2002. raspustio i zatražio nove parlamentarne izbore. No u lipnju je već treći put odgodio datum izbora, tvrdeći da su birački popisi nepotpuni. Posljednji rok za održavanje izbora bio je 12. listopada, a strani donatori pomoć su uvjetovali zahtjevom da izbori budu pravedni.

Gvineja Bisao, velika otprilike poput Tajvana, sa svojih je 1,3 milijuna stanovnika jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, s jedva 170 dolara godišnjih prihoda po stanovniku. Još od pobune vojske 1998.-1999. potresa je snažna gospodarska kriza.

Pročitajte više