Vojvodina predlaže: Buduća zastava trobojnica s tri zvjezdice, himna "oda radosti"

VOJVOĐANSKA zastava ubuduće bi trebala biti crvenoplavobijela trobojnica s tri žute zvjezdice, a himna "Oda radosti" Ludviga van Bethovena, prijedlog je Odbora za statut Skupštine Vojvodine, koji bi se pred zastupnicima trebao naći idućega petka, 27. veljače.

Kako je agenciji Beta u srijedu izjavio potpredsjednik vojvođanskog parlamenta Aleksandar Kravić, tekst himne - kojega je pisao Johan Wolfgang Goethe - bit će prepjevan na srpski i na jezike vojvođanskih nacionalnih manjina, a zastava će imati isti raspored boja kao i srpska, s tim što bi srednje, plavo polje, trebalo biti znatno šire od crvenog i bijelog. Na plavom polju bit će tri zvjezdice, po uzoru na zvjezdice sa zastave Europske unije, koje će simbolizirati tri vojvođanske regije - Srijem, Banat i Bačku.

"Bojama zastave želimo izraziti pripadnost Vojvodine Srbiji, ali i specifičnost naše pokrajine u odnosu na Srbiju. Zvjezdicama želimo izraziti našu proeuropsku orijentaciju", kazao je Kravić, dužnosnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Na sjednici parlamentarnog Odbora za statut prijedloge buduće zastave i himne prihvatili su svi članovi osim člana Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

U parlamentu apsolutnu zastupničku većinu imaju Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara.

Skupština Vojvodine je prije dvije godine ustanovila i vojvođanski grb, tri polja na kojima su simboli Bačke, Banata i Srijema - apostol Pavle, lav i jelen.

Pročitajte više